Chyba każdej z nas zdarza się czasem walczyć z zalaną kuchenką. Wystarczy chwila nieuwagi, niespodziewany dzwonek do drzwi, pilny telefon albo wciągający film, aby zapewnić nam długie minuty intensywnego szorowania. Zmorą pań domu jest zwłaszcza kipiące mleko, inne potrawy potrafią jednak uciekać z garnków równie często.
Co zrobić, żeby nic nie wykipiało? Oczywiście, nie licząc najprostszej metody, czyli pilnowania garnka.
5 porad - co zrobić, żeby nic nie wykipiało
- Aby mleko nie uciekało z garnka, warto zaopatrzyć się w przydatny gadżet - krążek do gotowania mleka. Wystarczy włożyć go do garnka, a jeśli poziom mleka zacznie się podnosić, krążek zostanie wprawiony w ruch i... zrobi dużo hałasu. Dzięki temu zdążysz wyłączyć gaz w odpowiednim momencie!
- Aby uchronić potrawę przed wykipieniem, połóż w poprzek wierzchu garnka drewnianą łyżkę lub łopatkę. Niestety, ta metoda okazuje się nie być skuteczna we wszystkich przypadkach, w większości sytuacji jednak zapobiega kuchennej katastrofie.
- Aby gotująca się potrawa nie wykipiała, zmniejsz płomień gazu i lekko uchyl pokrywkę. Całkowite przykrycie garnka sprawia, że zwiększa się prawdopodobieństwo wykipienia.
- By danie nie wykipiało, brzegi garnka posmaruj oliwą lub masłem. Takie natłuszczenie sprawi, że nic nie wykipi!
- W przypadku mleka, garnek można posmarować również w inny sposób - jego powierzchnia powinna być wysmarowana na równi z poziomem mleka.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Gadżety do kuchni - 20 przydatnych gadżetów
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik
Jak wyczyścić przypalony garnek - 5 sposobów
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik
Jak wyczyścić przypalony garnek - 5 sposobów