Przepis Magdy Gessler: zupa rybna

Aromatyczna zupa, idealna na świąteczny stół!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: zupa rybna
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na wywar:
  • 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 1 marchewka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • 2 l wody

Na zupę:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • kilka marynowanych papryczek
  • 1 garść oliwek
  • 1 filet z ryby słodkowodnej oczyszczony z ości o wadze około ½ kg
  • 2–3 kiszone ogórki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki kremówki
  • słodka i ostra papryka
Zupa rybna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Z podanych składników i 2 litrów wody powolutku ugotuj wywar, w miarę potrzeby zbierając szumy.
2. Warzywa na zupę oczyść i pokrój.
3. Odsącz marynowane papryki i oliwki.
4. Filet ryby podziel na części.
5. Wywar odcedź. Włóż do niego pokrojone marchewki, papryki świeże, pietruszkę, seler, pomidor.
6. Wywar gotuj 20 minut. Dodaj ogórki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
7. Delikatnie włóż kawałki ryby. Gotuj 5–10 minut.
8. Dodaj marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki.
9. Wlej śmietankę. Zagotuj.
10. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
11. Podawaj z chlebem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska" (premiera 9 XI 2013)
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
Ula/rok temu
To jest tradycyjny przepis na rosyjską soliankę, a nie zupa Magdy Gessler.