Przepis Magdy Gessler: kaszotto z grzybami

Pewnie wiele razy jadłaś risotto - może na Gwiazdkę spróbujesz przygotować kaszotto z grzybami?

Weronika Kwaśniak / tydzień temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: kaszotto z grzybami
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag grzybów suszonych (najlepiej nadbużańskich)
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka białego wina (najlepiej chardonnay adoria)
  • 20 dag dojrzewającego sera (najlepiej z Wiżajn)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Risotto to potrawa, którą chyba każdy z nas jadł wiele razy. Magda Gessler podpowiada, że można go spróbować również w Wigilię. Kaszotto z grzybami według jej przepisu to ciekawy i przepyszny wariant tradycyjnej kaszy z grzybami.

Przepis Magdy Gessler - kaczka w sosie

1. Grzyby opłucz i namocz na noc.
2. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, następnie odcedź – ale zachowaj wodę.
3. Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paski.

Przepis Magdy Gessler - zupa rybna

4. Bulion warzywny wymieszaj z wywarem z gotowania grzybów.
5. Cebulę posiekaj i zeszklij na posiekanej słoninie.
6. Gdy jest przejrzysta, wrzuć do niej kaszę, chwilkę przesmaż i zalej winem.
7. Wymieszaj i czekaj, aż płyn się wchłonie, wtedy dodaj chochelkę wywaru.
8. Mieszaj nadal i czekaj, aż płyn się wchłonie, wtedy dodaj kolejną chochelkę wywaru. I tak dalej, stopniowo.
9. Gdy cały płyn się wchłonie, a kasza będzie miękka, dodaj pokrojone grzyby.

Przepis Magdy Gessler - miętowa ryba

10. Zetrzyj ser na tarce.
11. Wymieszaj kaszotto ze startym serem.
12. Na wierzch połóż masło oraz posiekany drobniutko rozmaryn.
13. Dopraw solą i pieprzem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sedra/3 lata temu
fajny pomysł, żeby kaszę z grzybami nazwać kaszotto :) Magda Gessler poleca zawsze same pyszności:)