Pierogi z kapustą i grzybami

Sprawdzony przepis!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kapustą i grzybami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • sól
Na farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pierogi na Wigilię!

  1. Grzyby opłucz dokładnie, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na noc.
  2. W tej samej wodzie ugotuj je (około 10-15 minut), wyjmij i drobno posiekaj. Wodę zostaw.
  3. Kapustę odciśnij lekko z płynu (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać zimną wodą), posiekaj.
  4. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor, przełóż do garnka, dodaj kapustę i grzyby, zalej całość wodą z grzybów i duś na małym ogniu, aż cała woda się wygotuje.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
  7. Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj około 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką.
  8. Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  9. Gotuj w osolonej wodzie około 3-5 minut.
  10. Podawaj z podsmażoną na złoty kolor cebulą.

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)