Grillowane szaszłyki z karkówki

Sezon grillowy trwa w najlepsze!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Grillowane szaszłyki z karkówki
www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 8 plastrów karkówki wieprzowej
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szaszłyki z karkówki!

  1. Plastry karkówki rozbij tłuczkiem równomiernie na grubość około 1 cm.
  2. Zamarynuj w mieszance wykonanej z soku z cytryny, posiekanego czosnku, miodu, soli, pieprzu i oleju.
  3. Następnie wszystkie plastry połóż jeden na drugim, przekładając je warstwą musztardy.
  4. Patyczki do szaszłyków wbij w mięso jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki).
  5. Potnij warstwy mięsa ostrym nożem pomiędzy rzędami szpadek, podziel na pół lub na cztery.
  6. Układaj na rozgrzanym grillu i uważnie, aby nie spalić, opiekaj mięso z obu stron na złoty kolor.
  7. Szpadki do szaszłyków namocz wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie spalą się tak szybko na grillu.

Sprawdź inne przepisy na dania z grilla:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
izomorfia3/rok temu
Kapitalne w smaku!