Ciasto makowe - przepis składniki i przygotowanie

Z rodzynkami - jest pyszne!
/ 23.12.2015 07:10
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto makowe - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag margaryny
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 30 dag gotowej masy makowej
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • gotowy lukier lub polewa
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto makowe!

  1. Miękką margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Do masy margarynowej dodaj (ciągle ucierając) jajka.
  3. Następnie dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
  4. Na koniec dodaj masę makową, rodzynki i połowę skórki pomarańczowej.
  5. Formę z kominem o średnicy 24 cm posmaruj margaryną i wysyp tartą bułką, wypełnij ciastem.
  6. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Zobacz więcej przepisów na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA