Lodówka, piwnica czy spiżarnia?

Zamiast frytowanych potraw sięgnij po świeże warzywa.
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele znaczy dobrze zorganizowana spiżarnia? Mądre zakupy i przemyślane przechowywanie żywności sprawią, że w śmieciach będzie lądować mniej jedzenia, a ty oszczędzisz sporo pieniędzy.
/ 08.10.2012 14:47
Zamiast frytowanych potraw sięgnij po świeże warzywa.

W domu nie ma nic do jedzenia, a człowiek głodny jak wilk. Pracujący dobrze znają tę sytuację. Wystarczy wtedy zamówić pizzę i kolacja gotowa. Mało kto wie, jak robić zakupy przemyślane, zgodne z aktualną porą roku i rozsądnie gromadzić zapasy. Rzućmy okiem na spiżarnie naszych babć: one wiedziały, jak łatwo oszczędzić i czas i pieniądze.

Jakie produkty spożywcze powinny być w domu jako żelazny zapas?

Mąka, cukier, sól, ryż, makaron, kasza, suszone rośliny strączkowe, takie jak soczewica. Takie suche produkty spożywcze należy trzymać w ciemnym i suchym miejscu. Jeśli makaron i ryż są z pełnego ziarna, można je przechowywać tylko od sześciu do 12 miesięcy. Zawierają bowiem jeszcze bogate w tłuszcz, łatwo psujące się kiełki zbóż. Niezmielone przyprawy można przechowywać do dwóch lat. Wprawdzie zielone, czerwone lub żółte curry ładnie wygląda jako dekoracja w szklanych opakowaniach, ale lepiej przechowuj je w przewiewnych pojemnikach. Oprócz suchych produktów spożywczych, w dobrze zorganizowanej spiżarni należy zgromadzić także konserwy. Pomidory w puszce pozostaną świeże około dwa lata. Jeśli jednak wieczko puszki jest wydęte, produkt natychmiast wyrzuć.

Nasza rada: Aby zachować rozeznanie w swojej spiżarni, zapisuj ilość i datę przydatności do spożycia każdego z produktów. Nanoś te informacje na listę zapasów. Nowe zapasy stawiaj zawsze z tyłu, aby najpierw zużyć produkty z bliższym terminem przydatności do spożycia.

Co schować do lodówki?

Produkty mleczne, ryby, kiełbasy, mięso, ogólnie wszystkie artykuły, które szybko się psują, należy przechowywać w lodówce. Przy wstawianiu żywności do lodówki wato zwrócić uwagę na różne strefy w lodówce. Najzimniej jest na najniższej półce (patrz dodatek do artykułu „Przechowywanie: Co, gdzie, jak długo?”). Uważaj na owoce i warzywa: Niektóre z nich rodzaje źle znoszą klimat lodówki (patrz dodatek do artykułu „Przechowywanie: Co, gdzie, jak długo?”). Na przykład pomidory przechowywane w lodówce tracą na smaku. Ziemniaki najlepiej przechowywać luźno rozłożone w drewnianej skrzyni w piwnicy. Jeśli jest w niej dobry przepływ powietrza, ziemniaki zostaną świeże aż do wiosny. Zdajemy sobie sprawę, że ta rada nie dotyczy mieszkańców bloku – trudno przecież przed gotowaniem każdego obiadem schodzić do piwnicy. Ich ziemniaki muszą zadowolić się innym miejscem. Gdziekolwiek to będzie, najlepsze trzymać je mimo wszystko w drewnianej skrzynce lub koszyku.

Nasza rada: Lodówka nie powinna być zbytnio wypełniona, w przeciwnym razie nie będzie przepływu powietrza i zrobi się w niej za ciepło. Ugotowane resztki jedzenia przed włożeniem do lodówki należy odstawić do ostudzenia.

Nie mam ogrodu. Gdzie dostanę świeże owoce i warzywa?

Idź na targ. Tam sprzedawcy oferują lokalne zbiory. Nie ma w twojej miejscowości takiego miejsca? Ewentualnie może być bazarek, ale dowiaduj się skąd pochodzą produkty, które kupujesz. Wbrew pozorom wcale nie muszą różnić się od tych oferowanych w super- i hipermarketach. Inne wyjście to znalezienie rolnika, który sprzedaje warzywa i owoce prosto z pola. Najlepiej kupować sezonowe owoce i warzywa. Wybieraj też te, które wyrosły najbliżej twojego domu. Długi transport oznacza utratę części wartości odżywczych oraz większą ilość chemicznych dodatków, mających na celu utrzymanie warzyw i owoców w dobrej kondycji.

Nasza rada: Chcesz być proekologiczny? Tym bardziej kupuj sezonowe i regionalne produkty.

Polecamy: Jak przechowywać jajka?

Jak zachować w żywności witaminy?

Najlepszą metodą na zachowanie witamin jest głębokie mrożenie – to znacznie lepsze niż konserwacja lub wekowanie. Także warzywa i owoce ze sklepowej zamrażarki są godne polecenia, ponieważ zostały zamrożone bezpośrednio po zebraniu z pola i często są zdrowsze niż rzekomo świeże towary, które były długo magazynowane i transportowane. Mrozisz sam? Używaj tak świeżych produktów, jak to tylko możliwe. Jak długo zachowają świeżość? Zamrożony groch można przechowywać najwyżej dwa lata, a szpinak półtora roku. Także mrożone maliny na długo zachowują swoją świeżość. Nawet po dwóch latach smakują prawie tak samo, jak te zebrane prosto z krzaczka.

Nasza rada: Rozmrożony produkt możesz zamrozić ponownie. Jednak tylko wtedy, gdy rozmroził się powoli w lodówce, a jego reszta została szybko włożona z powrotem do zamrażarki.

Zwiędła sałata i pomarszczone ziemniaki – od czego to zależy?

Przechowujesz swoje zapasy obok jabłek, gruszek i pomidorów? Sałaty i ziemniaki są szczególnie wrażliwe na hormon starzenia się roślin – etylen, który wydzielają te owoce.

Nasza rada: Nie przechowuj jabłek i gruszek z innymi owocami w tym samym koszyku. W spiżarni owoce i warzywa, które muszą jeszcze dojrzeć, zapakuj w plastikowe torebki.

Dlaczego u mnie chleb jest zawsze albo spleśniały albo twardy?

Chleb powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej w czystym chlebaku lub w pojemniku z pokrywką. W ostateczności można go trzymać także w plastikowej torebce, lecz wówczas szybko stanie się  miękki. Im większa zawartość żyta, ziaren i zaczynu w chlebie, tym na dłużej pozostanie świeży.

Nasza rada: Chleb daje się łatwo mrozić. Zamrożony może zachować świeżość nawet do trzech miesięcy. Pokrojony na kromki i zapieczony w tosterze smakuje jak świeży prosto z piekarni.

Zobacz także: Jak przechowywać żywność w lodówce

Więcej na: www.pro-test.pl

Redakcja poleca

REKLAMA