To musisz wiedzieć o diecie na zgagę!
Ponieważ jesteśmy tym, co jemy... jedzmy zatem zdrowo! Niech twoja dieta łączy w sobie optymalną ilość płynów, białek, węglowodanów, tłuszczy, witamin i mikroelementów. Zaprzyjaźnij się też z aktywnością fizyczną, która nie tylko poprawi twoją kondycję, ale też pozytywnie wpłynie na figurę i samopoczucie.Jak jeść by uniknąć zgagi?
- Jedz kilka niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia
- Dokładne przeżuwanie każdego kęsa
- Nie jedz w pośpiechu
- Unikaj wieczornego podjadania
- Pamiętaj, by ostatni posiłek jeść na 2-3 godziny przed snem.
- Zrezygnuj z przyjmowania pozycji leżącej od razu po posiłku.
Zdrowe techniki kulinarne na zgagę
Polegają one na niezwiększaniu ilości tłuszczu w diecie. Gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii i pergaminie może stanowić ciekawą odmianę dla tradycyjnego (i niezdrowego) smażenia na głębokim tłuszczu.Czego unikać w diecie na zgagę?
Kofeina zawarta w napojach (kawa, herbata, napoje orzeźwiające, napoje energetyzujące, kakao, gorzka czekolada) stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, przez co wypijana w dużych ilościach prowadzi do podrażnienia błony śluzowej żołądka.Niebezpieczna jest również nadmierna konsumpcja alkoholu, bowiem prowadzi do obniżenia napięcia zwieracza dolnego przełyku, a już zwłaszcza w połączeniu z obfitym posiłkiem.
Co robić, gdy zgaga nie mija?
Czasami sama zmiana diety nie jest wystarczająco skuteczna w walce ze zgagą. Jeśli reakcją naszego organizmu jest w dalszym ciągu nieprzyjemne uczucie palenia w okolicy mostka, wówczas wskazana jest konsultacja lekarska.Dowiedz się więcej:
Co zrobić, by mizeria była lekkostrawna?
6 produktów zabójców tłuszczu
5 sportów, dzięki którym najszybciej schudniesz
6 produktów zabójców tłuszczu
5 sportów, dzięki którym najszybciej schudniesz
napisane na podstawie materiałów prasowych