Oto 6 najlepszych zabójców tłuszczu!
Nie musisz szukać wymyślnej diety, wydawać pieniędzy na drogie preparaty odchudzające czy katować się niezdrową głodówką. Skuteczny sposób na nadwagę znajdziesz... we własnej spiżarni.
To produkty, które możesz jeść przez okrągły rok. Są dostępne w każdym sklepie, nie kosztują wiele i nie wymagają specjalnych zabiegów w kuchni. Nie jesz ich na co dzień? Popełniasz błąd, bo mają cenne właściwości dietetyczne. O tym, że są zdrowe, wiesz na pewno. Ale mogą też uwolnić cię od nadmiaru tkanki tłuszczowej – pod warunkiem że będziesz je regularnie jadła.
Wybraliśmy kilka, ale mają one wiele zamienników. Dlatego nie będzie to trudne, by któryś z nich zawsze był na twoim talerzu. Bądź cierpliwa – to nie jest dieta cud. Efekty przyjdą po kilku tygodniach, tylko pozwól tym „kilerom” działać.
Dowiedz się więcej:
10 rad, jak szybciej spalić tłuszcz
Cała prawda o tłuszczach, które zjadasz
Zabójca tłuszczu nr 1: brokuły
Jak jeść: Można nawet surowe, ale lżej strawne są gotowane, np. na parze i jak najkrócej, bo tracą wtedy mniej witamin.
Co zamiast: inne warzywa kapustne, np.: kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, kalafior, jarmuż.
Zabójca tłuszczu nr 2: chili
Jak jeść: Najlepiej z pestkami to one są najostrzejsze. Równie mocno działa papryczka świeża, jak suszona. Wystarczy dodać do potrawy odrobinę.
Co zamiast: inne orientalne przyprawy o ostrym smaku, np.: pieprz cayenne, imbir, cynamon, ziele angielskie.
Zabójca tłuszczu nr 3: kasza
Jak jeść: Najlepiej nieprażoną. Warto też unikać w diecie cukrów prostych (słodyczy, białej mąki), bo przyspieszają one wydalanie chromu.
Co zamiast: drożdże, inne pełnoziarniste produkty zbożowe, kukurydza w kolbach, jajka, owoce morza, jabłka, gruszki.
Zabójca tłuszczu nr 4: twarożek
Jak jeść: W tym wypadku musisz zapomnieć o dietetycznych zaleceniach i sięgać po twarożek pełnotłusty. W nim jest najwięcej CLA.
Co zamiast: pełnotłusty nabiał (mleko, jogurt) oraz gotowana wołowina (po ugotowaniu ilość CLA w mięsie się zwiększa).
Zabójca tłuszczu nr 5: śledzie
Jak jeść: Wystarczy 2 razy w tygodniu, bo są wysokokaloryczne. Najlepiej z beczki, tylko trzeba je wymoczyć, aby usunąć nadmiar soli.
Co zamiast: inne ryby morskie, sól jodowana (w gotowaniu jod ulatnia się z niej, używaj jej do gotowych potraw).
Zabójca tłuszczu nr 6: cytrusy
Jak jeść: Najlepiej na świeżo, bo przetwarzanie w wysokiej temperaturze niszczy witaminę C. Jeżeli lubisz soki, wyciskaj je sama w domu.
Co zamiast: surowa kapusta kiszona, natka pietruszki, srzeżucha, papryka, kiwi, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży.