Zadbaj o menu przy cukrzycy!

Dieta chorego na cukrzycę wydaje się pełna wyrzeczeń. Nieprawda. Możesz jeść nawet czekoladę! Skorzystaj z tych rad i ułóż własne menu.

Dieta przy cukrzycy - zasady i jadłospis
fot. Fotolia

Jeśli chorujesz na cukrzycę, powinnaś wiedzieć, w jaki sposób posiłek wpływa na poziom glukozy we krwi. Skorzystaj z naszych wskazówek, a bez trudu ułożysz dpowiednią dietę. Będzie nie tylko zdrowa, ale też przyjemna i łatwa. Dzięki niej także stracisz zbędne kilogramy. I to bez efektu jo-jo!

1. Jedz jabłka

Te owoce zawierają kwercetynę: flawonoid zapobiegający stanom zapalnym, który zdaniem części naukowców może być odpowiedzialny za zachorowanie na cukrzycę typu I. Wśród osób jedzących więcej niż 3 jabłka dziennie jest o 20% mniej zachorowań na cukrzycę. Kwercetynę znajdziesz też w kapuście i owocach jagodowych.

Przepisy na dania z jabłkami:

2. Wzbogacaj dietę w błonnik

Opóźnia wchłanianie składników pokarmowych (głównie cukrów) z przewodu pokarmowego do krwi. Zwiększ zatem jego dzienną dawkę z 24 do 50 g. W przypadku wcześnie wykrytej cukrzycy typu II, dieta bogata w błonnik może odsunąć moment rozpoczęcia kuracji lekami lub przynajmniej umożliwi zmniejszenie dawek. Powinnaś więc codziennie jeść kilka (albo kilkanaście) porcji tej substancji. Znajdziesz go w pomarańczach, grejpfrutach, śliwkach, fasoli, płatkach owsianych, warzywach liściastych, jarzynach, produktach pełnoziarnistych.

3. Pij dużo wody

Uchroni przed odwodnieniem, którego pierwszymi oznakami są zmęczenie i wzrost łaknienia. Picie wody sprawi też, że nie będziesz czuła silnego głodu i na obiad zjesz mniejszą porcję. Jeśli nie masz nadwagi, wystarczy ci 30 ml wody na każdy kilogram ciała. Na przykład jeżeli ważysz 66 kg, musisz pić mniej więcej 2 litry. Gdy jednak chcesz albo musisz schudnąć, powinnaś pić minimum 3 litry dziennie.

4. Zrób listę złych cukrów

Unikaj tych, które powodują szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Należą do nich słodkie ciasta, mleczna czekolada i czekoladki, słodycze, cukier sypki i w kostkach, słodzone soki owocowe, lody, miód, konfitury, syropy. Możesz od czasu do czasu sięgnąć po te produkty w wersji niskocukrowej. Uważaj też na słodkie owoce, np. winogrona. Znajdująca się w nich fruktoza łatwo zostaje przekształcana w glukozę!

5. Wystrzegaj się owoców morza

Choć dostarczają cennych mikroelementów, m.in. fluoru i jodu, niektóre zawierają też dużo węglowodanów. W innych owocach morza wzrasta ich poziom podczas obróbki termicznej: surowe krewetki (1 filiżanka) mają 1,5 g węglowodanów, ale koktajl z gotowanych krewetek z dodatkiem majonezu (1 szklanka) to już 20 g węglowodanów - dlatego lepiej wyłączyć je z diety...

6. Daruj sobie alkohol

Nawet jeden kieliszek potrafi zahamować spadek wagi i zniwelować działanie diety niskowęglowodanowej oraz niskokalorycznej. Jeśli jednak okazja jest wyjątkowa, pozwól sobie na jednego drinka o małej zawartości węglowodanów. Wybieraj wino (jedna szklanka wina stołowego to 2 g). Najgorsza decyzja? Rum z coca-colą. Zawiera aż 40 g węglowodanów.

7. Nie rezygnuj z tłuszczów

Jeżeli zabraknie ich w diecie, najprawdopodobniej „rzucisz się” na pokarmy bogate w węglowodany i zjesz ich o wiele za dużo. Tłuszcze ułatwiają przyswajanie niektórych witamin, a te są ci absolutnie niezbędne. Ale pamiętaj: tłuszcze tłuszczom nierówne. Unikaj zwierzęcych: masła, margaryny, śmietany, tłustych serów. Możesz natomiast zaufać tłuszczom roślinnym. Znajdziesz je m.in. w orzeszkach, olejach roślinnych, rybach.

Publikacja:
Wydawca serwisu, Redaktor
Oceń 4,49 / 149 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Kalkulator BMI
Waga Wzrost
Oblicz