Przepisy dietetyczne - 5 dań z płatkami kukurydzianymi

Przepisy dietetyczne - 5 dań z płatkami kukurydzianymi fot. Fotolia
Nie masz pomysłu na dietetyczne i zarazem pyszne danie? Zobacz nasze propozycje z płatkami kukurydzianymi w roli głównej!
Agata Bernaciak / 02.01.2015 05:06
Przepisy dietetyczne - 5 dań z płatkami kukurydzianymi fot. Fotolia

1. Pieczone brokuły z płatkami kukurydzianymi

Składniki (2 porcje):
  • 2 pęczki świeżych brokułów
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych
  • 300 g sera mascarpone
  • 4 sztuki czerwonej papryki
  • 60 ml oliwy
  • 40 ml octu jabłkowego
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 70 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania: Paprykę przełóż do formy i piecz w piekarniku (180 stopni) przez ok. 40 minut. Po wyjęciu odparuj, zdejmij skórkę i zalej oliwą wymieszaną z octem, przyprawami i posiekanym koperkiem. Brokuły skrop oliwą i po posypaniu przyprawami piecz w piekarniku (200 stopni) przez ok. 10-15 minut (aż różyczki się zarumienią). Kolejnym krokiem jest doprawienie solą serka mascarpone i rozsmarowanie go na talerzu. Następnie ułóż na nim brokuły, paprykę, posyp orzechami obtoczonymi miodem i posyp płatkami kukurydzianymi.

2. Ziołowy kurczak w panierce z płatków kukurydzianych

Składniki (3 porcje):
  • 100 ml mleka lub maślanki
  • 1 małe jajko (ubite)
  • 200 g pokruszonych płatków kukurydzianych
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku
  • 40 g posiekanej natki pietruszki
  • 3 kawałki piersi z kurczaka
  • 20 g margaryny
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posmaruj margaryną foremkę do wypieku kurczaka. Następnie w dwóch osobnych naczyniach wymieszaj mleko i jajko oraz pokruszone płatki kukurydziane z ziołami. Zamocz kurczaka w mleku i jajku, obtocz w płatkach i ziołach. Piecz bez przykrycia 20-25 minut lub do momentu, kiedy kurczak będzie miękki. Serwuj na ciepło.

3. Zapiekane owoce z chrupiącą posypką

Składniki (6 porcji):
  • 4 średniej wielkości świeże mango obrać i pokroić w 2-5 cm kawałki (500 g)
  • 500 g świeżych lub mrożonych (rozmrożonych i odsączonych) truskawek
  • 45 g (3 stołowe łyżki) brązowego cukru
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) soku z pomarańczy
  • 5 g (1 łyżeczka) mielonego cynamonu
  • 500 g płatków kukurydzianych
  • 75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
  • margaryna do posmarowania formy do pieczenia
Sposób przygotowania: Po przygotowaniu owoców w wyżej wymieniony sposób rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie przygotuj kwadratową formę do pieczenia (bok 20 cm) smarując ją tłuszczem i posypując bułką tartą. Ułóż w formie owoce, a następnie zalej wcześniej przygotowanym syropem (wymieszany brązowy cukier z sokiem pomarańczowym i cynamonem). Piecz przez 20 minut, następnie posyp pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i zapiecz jeszcze przez kolejne 10 minut (syrop musi zbrązowieć, a owoce muszą stać się miękkie).

4. Bezglutenowe klopsiki mięsne

Składniki (12 porcji po 4 w każdej):
  • 350 g mięsa mielonego wołowego
  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2 g (1/2 małej łyżeczki) soli
  • 15 g (1 łyżka stołowa) posiekanej świeżej bazylii
  • 1 jajko ubite
  • 700 g płatków kukurydzianych
  • Sos pomidorowy wedle uznania
Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W misce wymieszaj mięsa, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek, bazylię, jajko i 15 g pokruszonych płatków. Ulep ok. 48 kulek (średnica 2,5 cm). Następnie obtocz je w płatkach i ułóż we wcześniej przygotowanym naczyniu nasmarowanym tłuszczem. Piecz przez około 15-20 minut.

5. Jajecznica z ziemniakami i papryką

Składniki (4 porcje):
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 6 jajek
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka stołowa posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka stołowa roztopionej margaryny
  • 250 g pokruszonych płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki do miękkości. Następnie w dużej misce wymieszaj jajka z pieprzem i bazylią. Na patelni rozgrzej margarynę, dodaj ziemniaki oraz zmieszane z pieprzem i bazylią jajka. Piecz do momentu, kiedy jajka zaczną się ścinać (ale nadal powinny mieć wodnistą konsystencję). Na koniec posyp jajka skruszonymi płatkami kukurydzianymi. Serwuj na ciepło.

Poznaj więcej przepisów dietetycznych:


na podstawie informacji prasowej Corn Flakes

Redakcja poleca

REKLAMA