Złote mleko - cudowny napój na odporność. Przepis i właściwości

Złote mleko fot. Adobe Stock, sonyakamoz
Złote mleko to napój na odporność na bazie wody, mleka, napoju roślinnego z dodatkiem kurkumy. Sprawdź nasz przepis na złote mleko i dowiedz się, jakie dokładnie ma właściwości.
/ 10.11.2021 14:57
Złote mleko fot. Adobe Stock, sonyakamoz

Złote mleko wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej, w której jest stosowane od wieków. To napój z dodatkiem kurkumy i innych korzennych przypraw. Złote mleko ma szerokie właściwości. Picie złotego mleka jest zalecane w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ napój doskonale rozgrzewa, jest pomocny w leczeniu przeziębień, a także poprawia przemianę materii i wspomaga dobre samopoczucie.

Spis treści:

  1. Co to jest złote mleko?
  2. Właściwości złotego mleka
  3. Złote mleko - przepis
  4. Złote mleko - przeciwwskazania

Co to jest złote mleko?

Złote mleko to połączenie mleka (zwierzęcego lub roślinnego), kurkumy, goździków, cynamonu, imbiru i  miodu lub syropu z agawy. Jest to niezwykle aksamitny napój o korzennym smaku, nie do podrobienia.

Złote mleko stosowane jest szeroko w diecie makrobiotycznej, czyli diecie dbającej o balans Ying i Yang.

Właściwości złotego mleka

Za prozdrowotne właściwości złotego mleka odpowiada przede wszystkim kurkuma, żółta przyprawa, jeden ze składników curry. Zdrowotne właściwości kurkumy są znane od wieków. Zawiera ona aktywne biologicznie związki: tumeron i kurkuminę. Tumeron wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, a kurkumina to jeden z najsilniejszych na świecie przeciwutleniaczy z grupy polifenoli.

Składnikiem złotego mleka jest też imbir o właściwościach prozdrowotnych, przeciwzalanych i odchudzających.

Złote mleko w medycynie indyjskiej jest stosowane na wiele powszechnych dolegliwości, szczególnie tych, pojawiających się w czasie chłodniejszych pór roku. Sprawdza się również jako napój regeneracyjny po treningu.

Zdrowotne właściwości złotego mleka:

  • Dzięki korzennym przyprawom świetnie rozgrzewa.
  • Ma silne działanie przeciwzapalne.
  • Wspiera odporność organizmu.

Zastosowanie złotego mleka:

  • Przy uczuciu wyziębienia i przemęczenia.
  • Przy przeziębieniu i innych infekcjach górnych dróg oddechowych.
  • Po intensywnym treningu, kurkuma łagodzi ból mięśniowy po treningu.
  • Przy spadku samopoczucia w okresie jesienno-zimowym.

Złote mleko - przepis

Sprawdź, jak przygotować oryginalne złote mleko z kurkumą, cynamonem i imbirem.

Składniki:

  •  250 ml napoju migdałowego niedosładzanego (potocznie zwanego mlekiem migdałowym) lub mleka krowiego,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu,
  • ½ łyżeczki mielonych migdałów lub płatki migdałowe do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Napój migdałowy podgrzej w rondelku.
  2. Przygotuj nieduży słoik i przelej do niego ciepły napój migdałowy.
  3. Dosyp kurkumę, cynamon i imbir.
  4. Dodaj syrop z agawy.
  5. Zakręć szczelnie słoik i wymieszaj.
  6. Przelej do szklanki i podawaj z posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi.

Wskazówka: złote mleko na zimno

Złote mleko możesz też przygotować w wersji na zimno. Co zmienić w przepisie? Nie podgrzewaj napoju migdałowego, a do słoika dorzuć kostki lodu. Możesz także dodać łyżkę soku z cytryny, dzięki temu uzyskasz bardziej orzeźwiający smak. Złote mleko można także zamrozić w foremkach do lodów i jeść zamiast deseru.

Złote mleko - przeciwwskazania

Złote mleko jest bezpieczne do zastosowania dla większości osób. Istnieją jednak przeciwwskazania do picia tego napoju. 

Złote mleko dla cukrzyków nie jest polecane, jeśli jest słodzone. Możesz przygotować je bez syropu z agawy, miodu i innych słodzideł, wtedy cukrzyk może je pić.

Złote mleko składa się z wielu silnych przypraw, jeśli istnieją przeciwwskazania do ich stosowania, nie powinno się też pijać złotego mleka. 

Do przeciwwskazań należą:

  • występowanie kamieni żółciowych,
  • interakcje któregokolwiek ze składników z przyjmowanymi lekami,
  • ciąża (w ilości powyżej 1 porcji dziennie),
  • nadkwasota żołądka,
  • podrażnienia błony śluzowej żołądka,
  • alergia na którykolwiek ze składników złotego mleka,
  • przyjmowanie leków przeciwkrzepliwych.

Na podstawie artykułu pierwotnie opublikowanego 28.11.2017 przez Barbarę Dąbrowską.

Czytaj także:
Zioła szwedzkie – zastosowanie, właściwości, skład
Jagody leśne i borówki amerykańskie - właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne agrestu - 8 powodów dla których warto go jeść

Redakcja poleca

REKLAMA