Zdrowe grillowania - 5 sposobów

dania z grilla przepisy, pomysły na dania z grilla, przepisy z grilla fot. Fotolia
By grillowanie nie wyrządziło szkody twojej figurze musisz przestrzegać kilku zasad. Oto one!
Agata Bernaciak / 29.04.2015 10:46
dania z grilla przepisy, pomysły na dania z grilla, przepisy z grilla fot. Fotolia

1. Kupuj chude mięso

Najlepiej z kurczaka lub indyka. Doskonałe są również ryby. Absolutnie nigdy nie podawaj gotowych produktów na grilla, np. hamburgerów czy kiełbasek z mielonego mięsa. Jest w nich ogrom tłuszczu i substancji chemicznych.

2. Przygotuj po swojemu

Mięso natrzyj świeżymi ziołami, olejem rzepakowym i zostaw w zimnym miejscu na godzinę. Zawsze piecz je zawinięte w folię. Dzięki temu będzie smaczne, soczyste i nie będzie narażone na kontakt ze szkodliwymi oparami.

3. Pamiętaj o higienie

Zanim rozpoczniesz barbecue, dokładnie wyczyść ruszt. W czasie grillowania często myj ręce. Nigdy też nie używaj naczynia po surowym mięsie do podania tego już przyrządzonego.

4. Zawsze używaj tacek

Dzięki nim wytopiony tłuszcz nie ściekał bezpośrednio na węgiel. Dlaczego to takie ważne? Pamiętaj o tym, bowiem opary spalonego tłuszczu wnikają w mięso, a to jest niezdrowe (zawierają substancje rakotwórcze!).

5. Pilnuj, by danie było dobrze wysmażone

Nie daj się zwieść pozorom i zawsze sprawdzaj, czy mięso jest dobrze upieczone także w środku. To bardzo ważne, bowiem dopiero wysoka temperatura wypieku zapewnia bezpieczeństwo jeśli chodzi o bakterie i pasożyty, które mogą znajdować się w mięsie.

Aby zdrowia w czasie grillowania było jeszcze więcej, do ulubionych dań podaj szybkie sałatki na grilla. Dzięki nim dostarczysz organizmowi witamin i błonnika, który poprawi twoją przemianę materii!

Sprawdź też przepisy na dania z grilla:

Redakcja poleca

REKLAMA