Wystarczy odpowiednio się przygotować, aby rozpalanie grilla i przyrządzanie potraw nie zajęło nam zbyt wiele minut, a my byśmy mogli się cieszyć miło spędzonym czasem w gronie najbliższych.
Zacznijmy od zaplanowania menu na grilla. Warzywa w ziołach, mięso w miodowo-musztardowej marynacie czy banan z odrobiną cynamonu to dania, które możemy przygotować w kilkanaście minut, a których smak docenią nasi goście.
Jak rozpalić grilla?
Następnie przystępujemy do przygotowania samego paleniska. Układamy węgiel drzewny na kształt stożka i rozpalamy. Najważniejszym elementem rozpalania grilla jest odpowiednio dobrana podpałka. Najlepiej wybrać podpałkę naturalną, która spala się bez wydzielania zapachów i substancji toksycznych, które mogą przedostać się do grillowanego jedzenia. Warto zaopatrzyć się w ekologiczną podpałkę do grilla (np. Jan Niezbędny). Jest ona nasączona naturalnymi woskami roślinnymi i nie zawiera żadnych substancji ropopochodnych co sprawia że jest ekologiczna i przyjazna dla środowiska. Co ważne wykonana jest z czystego drewna, dzięki czemu pali się jasnym, czystym płomieniem – nie kopci i nie wydziela nieprzyjemnych zapachów. Dobrze dobrana podpałka pozwoli na szybkie rozpalenie węgla.
Kiedy węgiel już się żarzy rozkładamy go równomiernie na całym palenisku i możemy rozpocząć grillowanie potraw. Na ruszcie układamy przygotowane wcześniej potrawy i sprawdzając co jakiś czas, przewracamy na drugą stronę, aby były równomiernie upieczone. Po kilkunastu minutach posiłek jest gotowy.
Tak przygotowane przyjęcie będzie doskonałym sposobem na spędzenie wolnego czasu. A nic tak nie umila letnich wieczorów jak smaczne jedzenie i doborowe towarzystwo.
Sprawdź inne przepisy na dania z grilla:
Tajskie żeberka z grilla - przepis
Żeberka w miodzie - przepis
Karkówka w ziołach - przepis