Dlaczego klasyczny fast-food szkodzi?
Dietetycy alarmują, że fast foody to bomby kaloryczne i kopalnie niezdrowych składników, z którymi nasze organizmy sobie nie radzą, bo ich połączenia nie występują w przyrodzie. Pozwalają zaspokoić głód bez wysiłku i są atrakcyjnym dla podniebienia połączeniem węglowodanów i tłuszczów.Przepis na dietetycznego fast-fooda
Zobacz, jak przygotować krok po kroku fast-fooda w wersji fit:- Mięso i warzywa opiekaj na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.
- Do kotletów na hamburgery używaj dobrej jakości wołowiny lub mięsa drobiowego.
- Bułki białe zastępuj pełnoziarnistym pieczywem (najlepiej własnej roboty).
- Kurczaka na nuggetsy obieraj ze skóry, marynuj w ziołach i piecz w piekarniku.
- Zamiast soli używaj przypraw ziołowych i korzennych, a w miejsce majonezu – sosu na bazie jogurtu.
- Sama przygotuj ketchup. Na 2 łyżkach oliwy podsmaż rozgniecione 2 ząbki czosnku, dodaj 6 pomidorów i suszone zioła. Dopraw łyżeczką miodu. Gotuj, aż zgęstnieje.
- Zamiast smażyć frytki na tłuszczu, piecz je np. z rozmarynem w piekarniku bez tłuszczu.
Dowiedz się więcej:
7 produktów do walki ze zmarszczkami
5 pomysłów na zdrowe i pyszne szaszłyki
Poznaj zbiór dietetycznych przepisów!
Przepis na dietetyczne i bezglutenowe bułki
5 pomysłów na zdrowe i pyszne szaszłyki
Poznaj zbiór dietetycznych przepisów!
Przepis na dietetyczne i bezglutenowe bułki
na podstawie tekstu Magdaleny Łuków/Poradnik Domowy