Jak kupić najlepsze mandarynki? Poradnik konsumenta

Na co zwracać uwagę w sklepie, gdy kupujemy mandarynki? Którą odmianę mandarynki wybrać? Sprawdź w naszym miniporadniku konsumenta!
/ 04.11.2014 11:40

mandarynki

fot. Fotolia

Odmiany mandarynek

  • Klementynka – stanowi skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą, zawiera małą ilość pestek, pochodzi z Algierii i nazywana jest od imienia francuskiego członka zakonu La Trappe, Pčra Clément. Przoduje w popularności i uprawie na całym świecie. Krajami dostawczymi tej odmiany są przede wszystkim: Hiszpania, Maroko, Algieria, Włochy, Izrael i Turcja. Mandarynki tej odmiany najlepszej jakości pochodzą z regionów wschodniego wybrzeża Maroko.
  • Satsuma – istnieje ponad 100 odmian satsumy, różniących się od siebie czasem dojrzewania, kształtem i aromatem. Krzewy rosną na terenach klimatu tropikalnego, ale rozwijają się lepiej w chłodniejszym klimacie subtropikalnym. Jej owoce dojrzewają wcześniej niż owoce innych mandarynek. W ogóle nie ma pestek.
  • Tangerynka – pierwotnie pochodzi z Laosu i Chin. Charakterystyczna dla niej jest odstająca od miąższu skórka. Z wyglądu przypomina owoce satsuma, lecz w przeciwieństwie do nich ma pestki. Skórka tej odmiany jest cieńsza, owoc czerwony, a smak bardziej cierpki.
  • Tangela – powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Cechą charakterystyczną dla tej mandarynki są bardzo słodkie i soczyste owoce z gorzkim posmakiem oraz łatwe oddzielanie się skórki od segmentów miąższu.

Jak kupować mandarynki?

Jeśli kupujesz mandarynki w sklepie, sprawdź jak są przechowywane.

Nie powinny stać w cieple, bo wtedy błyskawicznie pleśnieją! Wybieraj nieuszkodzone i intensywnie wybarwione. Sprawdź w dłoni ciężar mandarynki – im cięższa, tym lepsza.

Przechowywanie mandarynek

Owoce mogą być przechowywane przez około tydzień w lodówce bez zmian wartości odżywczych (a jeśli skórka jest nieuszkodzona, mogą leżeć w niej nawet 2 tygodnie).

Nigdy nie myj mandarynki przed włożeniem do lodówki.

Zobacz też: Ciasto mandarynkowe - przepis

Zimowa jaglanka z mandarynkami i daktylami

Składniki na 2 porcje:

  • 2/3 suchej szklanki kaszy jaglanej;
  • 2 szklanki wody;
  • 1 1/2 szklanki soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego;
  • 4 daktyle;
  • szczypta cynamonu;
  • 1/2 łyżeczki zielone strąki kardamonu;
  • szczypta soli;
  • 3 mandarynki obrane ze skórki i z białych błon.

Przygotowanie:

Kaszę oczyszczoną i przebraną wsyp na rozgrzaną patelnię. Mieszaj. Gdy ziarenka nabiorą koloru, przesyp je do garnka z wodą, sokiem, daktylami, kardamonem. Doprowadź do wrzenia. Gdy kasza wchłonie wodę i sok, wyrzuć kardamon, dodaj mandarynki i posyp cynamonem. Możesz dodać łyżeczkę masła albo oleju lnianego lub pokruszonych pistacji.

Wartość odżywcza:

  • energia 210 kcal;
  • tłuszcze 1g;
  • 40 mg sodu,
  • węglowodany 43g (5 g błonnika, cukru 18 g),
  • 5 g białka.

Zobacz też: Czy mandarynki chronią przed rakiem?

Redakcja poleca

REKLAMA