Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Żołądek/fot. Fotolia
W chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, obok leczenia farmakologicznego, ważna jest również dieta, która przyśpiesza proces leczenia, łagodzi objawy (zgaga, bóle brzucha, nudności, zaparcia), a także zapobiega ich nawrotom. Jak powinna wyglądać taka dieta? Sprawdź dokładne wytyczne.
/ 24.09.2012 14:02
Żołądek/fot. Fotolia

Dieta dopasowana do choroby

Ważne jest, by dostosować dietę do stanu choroby. W okresie zaostrzenia należy stosować dietę restrykcyjną natomiast w okresie remisji można wrócić do normalnego jadłospisu, wykluczając te produkty, które powodują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Tego unikaj

Z diety należy wyeliminować produkty i potrawy, które silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego (np.: kawa, mocna herbata, alkohol, napoje gazowane, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, rosoły, potrawy: smażone, pieczone, pikantne, słone, kwaśne, wędzone, marynowane).

To jedz

Należy spożywać produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego (oliwa z oliwek, masło, śmietanka) oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego (jaja, ryby, chude mięso i wędliny, niekwaśny twarożek).

Charakterystyka diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy:

  • należy unikać potraw zbyt zimnych, zbyt gorących, zbyt kwaśnych lub pikantnych,
  • należy spożywać od 4 do 5 posiłków dziennie,
  • nie wolno dopuszczać do uczucia głodu,
  • kolację należy spożyć godzinę przed snem,
  • należy jeść powoli, bez pośpiechu i o stałych porach dnia.

Przyrządzanie potraw

Potrawy należy gotować w wodzie, na parze, piec w folii lub dusić bez wcześniejszego obsmażania. Zupy i sosy należy zagęszczać zawiesiną z mąki i mleka lub mąki i śmietanki.

Na kolejnej stronie artykułu znajdziesz konkretne przykłady, które produkty należy jeść, a których trzeba unikać, gdy jesteśmy na diecie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Zobacz też: Dieta dla cukrzyków

Nazwa produktu

Dozwolone

Zabronione

Napoje

soki rozcieńczone, woda mineralna niegazowana, słaba herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem     

płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, kwaśne wody gazowane

Pieczywo

pszenne, jasne, czerstwe

wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe

Mleko i jego płynne przetwory

mleko słodkie, zsiadłe nie przekwaszone, jogurt naturalny, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne

maślanka, serwatka, kefir

Sery

świeży twaróg (nie kwaśny), sery białe nie solone

sery twarde fermentowane

Jaja

gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone na parze, omlet na parze

gotowane na twardo, jajecznica, jaja sadzone i omlety smażone

Mięso, ryby, drób i ich przetwory

mięso świeże lub mrożone, chuda szynka i polędwica, indyk, kurczak, cielęcina królika, chude ryby (dorsz, sola, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, flądra, lin, pstrąg)

wszystkie tłuste gatunki mięsa (wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), drobiu i ryb(węgorz, łosoś, sum, halibut, szprot, tołpyga), wszelkie konserwy mięsne, rybne, wędliny i ryby mocno wędzone

wszelkie potrawy smażone i pieczone

Warzywa

młode: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem. W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki

cebula, czosnek, rzodkiewka, szczaw, grzyby, pory, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych, rzepa, warzywa marynowane, solone, zasmażane, sałatki z majonezem lub musztardą

Owoce

dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne: owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem

1.Remisja choroby: surowe przeciery z owoców, owoce rozdrobnione.

2. Zaostrzenie choroby: owocowe przeciery gotowane

czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone, marynowane

Ziemniaki

gotowane

smażone, frytki

Tłuszcze

masło śmietankowe, śmietanka, oleje (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek), w ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana

smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana

Zupy

mleczne, rosół jarski, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem, w ograniczonej ilości chudy rosół z cielęciny

tłuste, zawiesiste, na wywarach: mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony

Przyprawy do zup

bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron ,,nitki‘’, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree, w ograniczonej ilości groszek ptysiowy

grube kasze, grube makarony, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja na twardo

Sosy

Sosy łagodne (za słodką śmietanką: koperkowy, pomidorowy, pietruszkowy)

sosy ostre, pikantne, na zasmażkach, grzybowy, musztardowy, cebulowy, chrzanowy

Przyprawy

cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon, sól w ograniczonej ilości

ocet, pieprz, musztarda, ostra  papryka, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowe

Desery i słodycze

kompoty z dozwolonych owoców (przetarte lub z całych owoców), galaretki, kisiele, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone, musy owocowe lub z kaszy z owocami, ciasta z małą ilością cukru, biszkopty, ciasto drożdżowe, ptysiowe

torty, ciasta z masami, ciasta z dużą ilością cukru, makowce, desery z orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym

Zobacz też: Dieta w dnie moczanowej

Redakcja poleca

REKLAMA