Zastój wagi - jadłospis na przyspieszenie odchudzania

Zastój wagi - jadłospis na przyspieszenie odchudzania fot. Fotolia
W trakcie odchudzania bardzo często waga - ni stąd, ni zowąd - przestaje spadać. Ale są na to sposoby. I to skuteczne!
Agata Bernaciak / 08.06.2018 16:40
Zastój wagi - jadłospis na przyspieszenie odchudzania fot. Fotolia

Najlepsza dieta na zastój wagi w trakcie odchudzania

Przygotowując poniższe dania, staraj się używać jak najmniej tłuszczu oraz cukru. Warto ograniczyć też ilość soli, bo zatrzymuje wodę w organizmie, a przez to waga utrzymuje się w miejscu. I pamiętaj! Każdemu zdarza się zgrzeszyć i sięgnąć po coś wysokokalorycznego. Nie jest to jednak powód do rezygnowania z diety! Walcz dalej, a pierwsze efekty zauważysz już po kilkunastu dniach. Powodzenia!

Dzień 1: poniedziałek

Śniadanie: Jajecznica z białek, smażone pomidory, grejpfrut
Obiad: Sałatka z pieczonego kurczaka (sałata roszponka, pomidory, ogórek, sos winegret)
Przekąska: Pomarańcza i garść orzechów włoskich
Kolacja: Szaszłyk z halibuta z bakłażanem, papryką i cebulą

Dzień 2: wtorek

Śniadanie: Koktajl jagodowy (mleko, jagody lub borówki amerykańskie, siemię lniane)
Obiad: Sałatka z sałaty rzymskiej i innych surowych warzyw z winegretem, 5 dużych krewetek
Przekąska: Marchew w słupki i hummus
Kolacja: Łosoś z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka)

Dzień 3: środa

Śniadanie: Burrito z sałatą, pomidorami i dipem jogurtowym
Obiad: Penne z sosem pomidorowym z dodatkiem zmielonych migdałów, 5 krewetek
Przekąska: Pół filiżanki fasoli z salsą pomidorową
Kolacja: Grillowany kotlet wieprzowy z zielona fasolka szparagowa gotowana na parze

Dzień 4: czwartek

Śniadanie: Koktajl z jogurtu, siemienia i jagód
Obiad: Grillowana pierś z kurczaka i szpinak gotowany na parze z cebulką
Przekąska: chudy jogurt grecki z ksylitolem, cynamonem i prażonymi migdałami
Kolacja: Gulasz wieprzowy z gotowanymi warzywami


Dzień 5: piątek

Śniadanie: Omlet z 3 białek z pomidorami, pokrojona w plastry pierś z indyka
Obiad: Pieczony kurczak, z fasolką, cebulą i tortillą
Przekąska: Garść ziaren słonecznika
Kolacja: Krewetki z warzywami w sosie cytrynowo-czosnkowym

Dzień 6: sobota

Śniadanie: Jajka po benedyktyńsku
Obiad: Zapiekana kanapka z tuńczykiem (pieczywo pełnoziarniste, tuńczyk z muszki, musztarda).
Przekąska: Kulka chudej mozarelli, pół filiżanki borówek
Kolacja: Grillowany pstrąg z gotowanym kalafiorem


Dzień 7: niedziela

Śniadanie: Kasza gryczana z odtłuszczonym mlekiem i jajecznicą z dwóch białek
Obiad: Grillowany filet z tuńczyka, pół filiżanki brązowego ryżu, mieszanina sałat.
Przekąska: Marchew w słupki i hummus
Kolacja: Wieprzowina ze szparagami


Zobacz inne dietetyczne jadłospisy:

napisane na podstawie artykułu opublikowanego w wyd. specjalnym Vita pod redakcją red. Marzeny Bartoszuk

Redakcja poleca

REKLAMA