Dieta bezglutenowa

Podpowiadamy, jak skomponować idealną dietę bezglutenową, a przy tym, cieszyć się pysznymi posiłkami.

Dieta bezglutenowa to ogromne wyzwanie, a dla niektórych mnóstwo wyrzeczeń. Zobacz, jakie produkty możesz jeść, nawet jeśli jesteś na diecie bezglutenowej.

Sprawdź zasady i jadłospis przy diecie bezglutenowej

Produkty bez dodatku glutenu

  • Napoje: kawa (byle nie rozpuszczalna), herbata, herbatki ziołowe, kakao naturalne, rum, wino gronowe, woda mineralna
  • Produkty mleczne: mleko, jogurty, maślanka, kefir, sery białe, feta,
  • Mięsa i ryby: świeże mięso, podroby, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (szynka, polędwica)
  • Tłuszcze: masło, masło roślinne, margaryny, oleje, oliwa z oliwek, tran
  • Warzywa i owoce: możesz jeść bez ograniczeń, ale uważaj na te przechowywane - np. jabłka
  • Pieczywo, kasze, płatki: pieczywo i makarony bezglutenowe, kasza kukurydziana, jaglana, gryczana, kleik ryżowy, kukurydza prażona, chrupki czyste kukurydziane
  • Słodycze: cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, orzechy, migdały, mak, sezam, czekolada mleczna i gorzka, landrynki, lizaki, dropsy bez dodatku słodu i skrobi, słodycze bezglutenowe.
  • Inne: proszek do pieczenia bezglutenowy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże, zioła i jednorodne przyprawy, ocet winny, siemię lniane, czysty przecier pomidorowy, jajka.