Fot. Fotolia
Soja jest bardzo dobrym źródłem wartościowego białka roślinnego, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość w niej protein sięga nawet 50%. Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczów (ok. 18%), w tym cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Węglowodany stanowią ok. 35 %. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne jak: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk.
Soja zawiera genisteinę i daidzeinę, należące do fitoestrogenów. Są to roślinne związki, działające w organizmie ludzkim podobnie do estrogenów (hormonów żeńskich), które zapobiegają powstawaniu raka sutka i jajników. Soja jest bardzo dobrym źródłem lecytyny, która poprawia stan umysłowy organizmu, obniża stresy związane z nauką, poprawia pamięć i wzmacnia koncentrację. Soja obniża także poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Soję można spożywać nie tylko w postaci samego ziarna ale i w postaci innych produktów jak: napój, kotlety, miso, desery, sosy, jogurty, płatki czy tofu.
Napój sojowy ma swoje zastosowanie w koktajlach diety strukturalnej:
Przepis na Eliksir wiśniowy (200 kcal):
Zmiksuj:
- 200 ml napoju sojowego
- 100 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżeczki zarodków pszennych
- łyżeczka melasy trzcinowej
- ½ łyżeczki skrzypu
Zobacz także: Soja i produkty z soi