7 przepisów na dietetyczne obiady wegetariańskie

dietetyczne obiady wegetariańskie fot. Adobe Stock
Dietetyczne obiady wegetariańskie - łatwe, szybkie i pyszne przepisy. Nasze pomysły na niskokaloryczny obiad wegetariański to: soczewica z burakami, fasolka szparagowa z pesto, spaghetti z soczewicą, makaron z cukinią i pomidorami, bataty z fasolą i czarnym sezamem, naleśniki z serem i jabłkiem oraz kotlety sojowo-owsiane z surówką z czerwonej kapusty.
Agata Bernaciak / 26.08.2020 11:56
dietetyczne obiady wegetariańskie fot. Adobe Stock

Spis treści:

  1. Czarna soczewica z burakami
  2. Fasolka szparagowa z pesto
  3. Razowe spaghetti z soczewicą
  4. Razowy makaron z cukinią i pomidorami
  5. Bataty z fasolą cannellini i czarnym sezamem
  6. Naleśniki z białym serem i jabłkiem
  7. Kotlety sojowo-owsiane z surówką z czerwonej kapusty

Czarna soczewica z burakami

Kaloryczność: 430 kcal

Składniki:

  • średniej wielkości burak,
  • 1/3 szklanki nasion czarnej soczewicy (przed ugotowaniem),
  • 2 łyżki orzechów pistacjowych,
  • 100 g borówek,
  • świeża kolendra,

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę opłucz, odcedź i ugotuj do miękkości.
  2. W osobnym garnku ugotuj buraka.
  3. Pokrój go w kostkę, a na koniec połącz wszystkie składniki.

Fasolka szparagowa z pesto

Kaloryczność: 430 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki fasolki szparagowej,
  • świeży ogórek,
  • łodyga selera naciowego,
  • garść kiełków soi,
  • duży ziemniak,
  • na pesto: 4 orzechy włoskie, garść świeżych listków bazylii, 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na pesto zblenduj.
  2. Ziemniaka obierz, ugotuj do miękkości i pokrój w kostkę.
  3. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  4. Ogórka obierz i pokrój.
  5. Składniki wymieszaj z pesto.

fasolka szparagowa z pesto
fot. Adobe Stock

Razowe spaghetti z soczewicą

Kaloryczność: 420 kcal

Składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanego makaronu razowego (70 g),
  • pomidor,
  • 1/4 cukinii,
  • 4 łyżki soczewicy z puszki,
  • łyżka oliwy, pieprz, czosnek niedźwiedzi,

Sposób przygotowania:

  1. Sparz i zdejmij skórkę z pomidora, obierz cukinię.
  2. Podduś warzywa na łyżce oliwy, dodaj soczewicę.
  3. Na koniec wymieszaj z makaronem.
  4. Dopraw pieprzem i czosnkiem.

razowe spaghetti z soczewicą
fot. Adobe Stock

Razowy makaron z cukinią i pomidorami

Kaloryczność: 430 kcal

Składniki:

  • 1/2 szklanki pełnoziarnistego makaronu,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 puszki pomidorów w kawałkach,
  • 1/2 cukinii,
  • szalotka,
  • łyżka oleju rzepakowego, pieprz, bazylia, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Szalotkę pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju.
  3. Dodaj paprykę i pomidory z puszki.
  4. Pod koniec duszenia dorzuć rozdrobnioną cukinię.
  5. Przypraw.

razowy makaron z cukinią i pomidorami
fot. Adobe Stock

Bataty z fasolą cannellini i czarnym sezamem

Kaloryczność: 440 kcal

Składniki:

  • 1/2 szklanki fasoli cannellini,
  • nektarynka,
  • 2 marynowane cebulki,
  • 1/2 dużego batata,
  • łyżka ziaren czarnego sezamu,
  • łyżka jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

  1. Batata ugotuj, pokrój w kostkę.
  2. Nektarynkę podziel na ósemki i podpraż na patelni bez tłuszczu lub podgrzej w piekarniku.
  3. Cebulki pokrój w pióra.
  4. Całość wymieszaj z fasolą i jogurtem, posyp sezamem.

Naleśniki z białym serem i jabłkiem

Kaloryczność: 440 kcal

  • 1/2 szklanki chudego mleka 0,5%,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • jajko,
  • farsz: chudy ser twarogowy (100 g), szklanka jogurtu naturalnego, jabłko, cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. Naleśniki usmaż w tradycyjny sposób z masy z mąki, jajka, wody i mleka.
  2. Ser twarogowy wymieszaj z jogurtem i tak przygotowanym nadzieniem wypełnij naleśniki.
  3. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce i uduś pod przykryciem, dodaj cynamonu.
  4. Użyj musu jako sosu.

naleśniki z białym serem i jabłkiem
fot. Adobe Stock

Kotlety sojowo-owsiane z surówką z czerwonej kapusty

Kaloryczność: 420 kcal

Składniki:

  • 5 łyżek nasion soi przed ugotowaniem,
  • łyżka płatków owsianych,
  • łyżka bułki tartej,
  • łyżeczka oleju rzepakowego (do masy na kotlety),
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia,
  • pietruszka, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek,
  • surówka: 2 szklanki poszatkowanej kapusty, czerwona cebula, jabłko, łyżeczka oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. Soję namocz przez noc, odcedź wodę i ugotuj w świeżej.
  2. Do wywaru możesz dorzucić liść laurowy.
  3. Rozgnieć z płatkami owsianymi, bułką tartą i przyprawami.
  4. Uformuj placuszki i usmaż.
  5. Do poszatkowanej kapusty dodaj starte jabłko i posiekaną cebulkę.
  6. Skrop olejem.

Treść artykułu pierwotnie opublikowana 06.10.2015. Przygotowano na podstawie artykułu opublikowanego w miesięczniku Be Active Dietetyka&Fitness.

Poznaj więcej dietetycznych przepisów: Przepisy na dietetyczne bezglutenowe bułki
5 przepisów na dania z płatkami kukurydzianymi

Redakcja poleca

REKLAMA