Co powinien jeść jogin?

Co powinien jeść jogin?
Dieta jogi w swej tradycji oparta jest na zasadzie ahinsy (niezabijania, niekrzywdzenia). Zatem wyłącza ryby, drób, mięso, zapłodnione jajka. Istnieją jednak różne warianty takiej diety.
/ 25.11.2010 13:52
Co powinien jeść jogin?

Oczywiście istnienie zasady ahinsy nie znaczy, że jeśli ktoś nie przestrzega opartej na niej diety, to nie może ćwiczyć jogi. Wybór sposobu odżywiania jest sprawą osobistą. Ogólnie diety można podzielić na:

1. Bez szczególnych ograniczeń – jemy co nam się podoba.

2. Laktowegetarianizm (ła. lacto – mleko, ovo – jajko) – bez drobiu, ryb i mięsa, ale z mlekiem i jego przetworami, jajkami, miodem. Bez produktów z uboju takich jak podpuszczka – składnik serów (zastępuje się ją podpuszczką makrobiotyczną z grzybów, soków, roślin) i bez żelatyny – występuje np. w galaretkach, zastępuje się ją pektyną (z owoców) lub glonem Agar.

3. Owowegetarianizm – bez mięsa, ryb, drobiu, mleka i jego przetworów, ale z jajkami w diecie.

4. Weganizm – bez wszelkich składników pochodzenia zwierzęcego, czyli bez drobiu, ryb, mięsa, nabiału, jajek, miodu, żelatyny, podpuszczki itd. Jest oparty na filozofii eliminowania wszelkich produktów, których pozyskanie powoduje cierpienie zwierząt np. skórzana odzież, kosmetyki, leki testowane na zwierzętach itp.

5. Frutarianizm – spożywanie wyłącznie owoców i warzyw, których zerwanie nie powoduje śmierci rośliny, czyli bez np. kalafiorów, sałaty, marchwi, buraków itp., bez nasion (a więc zbóż) – analogia do zapłodnionych jajek. Jest to przeniesienie filozofii weganizmu na rośliny. Najbardziej radykalni frutarianie jedzą tylko owoce, które same spadły z drzew.

6. Witarianizm – dieta która wyklucza spożywanie pokarmów poddanych gotowaniu, smażeniu, pieczeniu itp. Dopuszczalne jest podgrzewanie tylko do 41°C (temperatura, w której ścinają się białka). Najczęściej, choć nie zawsze, dieta ta jest połączona z wegetarianizmem lub weganizmem. Witarianie kładą nacisk na to, że gotowanie niszczy enzymy, witaminy, minerały zawarte w pokarmie. Uważają, że poprzez ścinanie się białka następuje "śmierć pokarmu". Jako argument podają też fakt, że człowiek pierwotny, nie znając ognia, jadał surowe pokarmy. Badania potwierdzają jednak również iż gotowanie uwalnia dużo składników odżywczych z głębi pokarmu oraz ułatwia trawienie.

A zatem jest z czego wybierać.

Zobacz też artykuł o wegetarianizmie.

Redakcja poleca

REKLAMA