Smalec gęsi fot. Adobe Stock

Smalec gęsi - dlaczego warto go jeść? Właściowści i zastosowanie

Smalec gęsi pomaga na kaszel, bóle stawów i chroni przed miażdżycą. To zdrowy tłuszcz zwierzęcy, które ma korzystny wpływ na zdrowie. Poznaj właściwości lecznicze i zastosowanie smalcu z gęsi.
Marta Słupska / 21.11.2019 11:04
Smalec gęsi fot. Adobe Stock

Smalec z gęsi jest ceniony za swoje właściwości zdrowotne. Od lat eksperci powtarzają nam, że tłuszcze zwierzęce są niezdrowe i powinniśmy ich unikać, ponieważ ich spożywanie prowadzi do wielu chorób. Okazuje się, że wśród nich jest jeden wyjątek: smalec z gęsi, który możemy – i powinniśmy – jeść nie tylko okazjonalnie. Ma korzystne działanie na zdrowie, a także jest remedium na niektóre powszechne dolegliwości.

Spis treści:

  1. Smalec gęsi - właściwości
  2. Smalec gęsi - zastosowanie
  3. Smalec gęsi na kaszel
  4. Smalec gęsi na zapalenie oskrzeli
  5. Smalec gęsi na stawy
  6. Jak zrobić smalec z gęsi?

Smalec gęsi - właściwości

Dlaczego smalec gęsi jest zdrowy? Tłuszcz z gęsi zawiera szereg dobroczynnych dla naszego zdrowia elementów – zawiera m.in.: witaminy A, E i z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo). Smalec gęsi to również źródło wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

To nie wszystko. Gęsina, w porównaniu do innych mięs, zawiera naprawdę dużo białka (około 23%) i ma korzystniejszy od nich skład kwasów tłuszczowych (nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70% ogólnej zawartości kwasów w gęsinie). Przeważa wśród nich jednonienasycony kwas oleinowy, który znajduje się też w oliwie z oliwek. Z tego powodu gęsi tłuszcz jest polecany w diecie przeciwmiażdżycowej.

To wszystko sprawia, że smalec z gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Wykazuje także wiele właściwości zdrowotnych. Na co pomaga smalec gęsi? Uważa się, że leczy bóle stawowe i reumatyczne, niektóre rany, stany zapalne, a także kaszel i katar. Co ciekawe, gęsi tłuszcz nie traci swoich właściwości nawet podczas obróbki, gdy podgrzejemy go do 200⁰C. Badania wykazały, że nie szkodzi im nawet przechowywanie próżniowe gęsiego mięsa.

Pomimo tak wielu zalet gęsina nie jest w Polsce szczególnie popularna, jadamy ją raczej okazjonalnie. Czas uboju gęsi przypada na okres pomiędzy czerwcem a listopadem – rocznie w naszym kraju produkowanych jest około 20,000 ton gęsiny, z czego tylko 700 ton trafia na rodzimy rynek.

Smalec gęsi - zastosowanie

Od dawien dawna tłuszcz z gęsi stanowił nie tylko przysmak, ale też… lek na kaszel. Stosowany na zimno pomaga chronić serce i zapobiegać miażdżycy. Możemy nim na przykład smarować chleb – trzeba jednak zachować umiar, bo jest dość kaloryczny - 100 g smalcu z gęsi to 900 kcal.

Uściślając, smalec z gęsi możemy używać na trzy sposoby:

  • do jedzenia (tłuszcz z gęsi jest dobry do smażenia, gotowania i pieczenia),
  • jako kurację medycyny ludowej (łączymy tłuszcz z mlekiem i miodem; ma pomagać na dolegliwości dróg oddechowych),
  • jako olejek stosowany zewnętrznie (możemy go połączyć z olejkiem rycynowym i masować ciało; w takiej formie pomaga na zmiany zwyrodnieniowe stawów, np. kolan, bioder i kręgosłupa).

Smalec gęsi na kaszel

Smalec gęsi od lat jest jednym z domowych sposobów na przeziębienie. Jest powszechnie uważany za skuteczny lek na kaszel. Łyżkę smalcu należy dodać do szklanki ciepłego mleka z miodem. Miksturę pić 1-3 razy dziennie. Ma działanie rozgrzewające, więc dobrze pić ją przed snem.

Smalec gęsi na zapalenie oskrzeli

Chory na zapalenie oskrzeli również spożywać smalec gęsi z mlekiem i miodem, lecz pomocne bywa również nacieranie smalcem klatki piersiowej i pleców. Należy to robić przed snem, żeby dobrze się rozgrzać, warto starannie się okryć ciepłym kocem.

Smalec gęsi na stawy

Smalec gęsi jest od wieków znany w medycynie ludowej jako skuteczny środek na problemy ze stawami. Wśród starszych osób często wciąż jest stosowany jako lek na bóle stawów, reumatyczne, zwyrodnieniowe i inne. Dawniej zwykle mieszało się go z olejkiem rycynowym. Obecnie popularny jest smalec gęsi z olejem z żywokostu, który również jest stosowany na bóle stawowe.

Jak zrobić smalec gęsi?

Z całej gęsi wycinamy kawałki skóry z tłuszczem i wkładamy je do garnka. Dodajemy kilka łyżek wody i podgrzewamy. W ten sposób sadło się wytopi. Potem możemy dodać do niego ulubione dodatki, np. pokrojone jabłko i cebulę oraz przyprawy, a następnie podsmażyć. Tak przygotowany smalec można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Więcej o domowych sposobach leczenia:
Domowe sposoby na reumatyzm
Domowe sposoby na kaszel suchy i mokry

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/26.11.2019 18:00
Podajcie jakiekolwiek dane z badań. Nie ma nic na temat korzyści smalcu. I jeszcze smalec gęsi na wszystko. Otyłość i miażdżyca. Nie dajcie się ogłupiać.
/29.11.2018 18:26
Venus, sama smierdzisz.
/25.06.2018 20:24
Jest naprawdę pyszny! Smaruję nim chleb , zamiast masła. Zrobiłam też smarowidło na bóle kolan i kręgosłupa i muszę przyznać, że to działa!
POKAŻ KOMENTARZE (2)