Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

Mniszek lekarski (in. mlecz) pomaga na przeziębienia, oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia organizm. Jak samodzielnie miód z mniszka lekarskiego? Zobaczcie!

Mniszek lekarski pomaga na przeziębienia, infekcje, oczyszcza organizm z toksyn wzmacnia organizm. Jak samodzielnie przygotować syrop, inaczej nazywany miodem z mleczu? Zobaczcie!

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego?

Fot. Fotolia

Zobacz: Odchudzające działanie roślin

Choć mniszek lekarski powszechnie uważany jest za chwast oszpecający trawniki i grządki, jest rośliną bardzo cenioną w medycynie naturalnej. Zobaczcie jakie ma właściwości i jak na jego podstawie zrobić zdrowy miód!

Co zawiera mniszek lekarski?

  • witaminy A, C, D oraz z grupy B,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • fosfor,
  • cynk,
  • miedź,
  • garbniki,
  • flawonoidy.

Właściwości mniszka lekarskiego

  • leczenie przeziębień, infekcji i chorób gardła oraz kaszlu,
  • poprawia odporność organizmu,
  • wspomaga leczenie reumatyzmu,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga leczenie miażdżycy,
  • poprawia sprawność seksualną,
  • pobudza apetyt i ułatwia trawienie,
  • leczenie kamicy żółciowej,
  • wskazany dla cukrzyków,
  • działa moczopędnie.

Kto nie powinien stosować mniszka lekarskiego?

  • osoby mające problemy z żołądkiem oraz chorujące na wrzody żołądka,
  • osoby uczulone na mniszka lekarskiego.

Jak przygotować miód z mniszka lekarskiego?

Domowej roboty miód z mniszka lekarskiego przyda się w każdej domowej apteczce i kuchni, ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze oraz... smakowe! Oprócz wykorzystania go wspomagająco w wielu popularnych dolegliwościach, można również wykorzystać jego walory smakowe, na przykład słodząc nim herbatę czy dodając do wypieków.

Potrzebne składniki:

- około 250 kwiatów mleczu;

- około 1 litra wody;

- 1 kg cukru;

- sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania miodu z mniszka lekarskiego:

  • zebramy około 250 kwiatów mniszka lekarskiego na początku okresu jego kwitnienia,
  • kwiaty umieszczamy w garnku, zalewamy około litrem wody oraz gotujemy około pięciu minut,
  • odstawiamy wywar do ostygnięcia i odcedzamy,
  • gotujemy na wolnym ogniu przez trzy do pięciu godzin,
  • dodajemy około jednego kilograma cukru oraz sok z cytryn,
  • przelewamy do słoików i gotowe!

Czytaj też: Sałatka z mniszka lekarskiego

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/rok temu
W gotowaniu wszystkie witaminy się psują może lepiej jest je zjeść na sucho
/2 lata temu
co to znaczy od 250 kwiatów ?, czy nikt nie próbował ich zważyć ? umieszczacie przepisy to przynajmniej niech mają sens.
/2 lata temu
W opisie napisano ze odcedzić i potem gotować Ale w jakiej wodzie i kiedy cukier
POKAŻ KOMENTARZE (2)