Wielkanocne wypieki - jak zmniejszyć kaloryczność

Wielkanocne wypieki - jak zmniejszyć kaloryczność fot. Fotolia
Martwisz się, że znowu przez święta przybędzie ci kilogramów? Zobacz, jak uniknąć takiego scenariusza!
Agata Bernaciak / 25.03.2015 05:40
Wielkanocne wypieki - jak zmniejszyć kaloryczność fot. Fotolia

Typowe ciasto to mieszanka najbardziej kalorycznych składników: cukru, masła i białej mąki. Węglowodany i tłuszcz to bomba kaloryczna. Tymczasem wypieki, i to bardzo dobre, można zrobić bez tych składników. Nie wierzysz? A jednak!

Piecz bez dodatku białego cukru

Zamiast szklankami sypać cukier do ciasta, lepiej zamienić go na zdrowsze substancje, jak stewia czy ksylitol. Szklanka stewii zamiast szklanki cukru to 1000 kcal mniej! Stewii bez problemu można używać do wypieków, bo w przeciwieństwie do sztucznych słodzików, nie gorzknieje w wysokiej temperaturze.

Po części zrezygnuj z pszennej mąki

Do pieczenia świetnie nadaje się mąka orkiszowa, która zawiera więcej witamin, białka i substancji mineralnych niż pszenna. Inne zdrowe mąki to żytnia, gryczana i jęczmienna – mają mniejszą zawartość glutenu, a przez to ciasto z nich wyrabiane jest bardziej zbite. Żeby zapobiec zmianie konsystencji mieszaj je pół na pół z mąką pszenną.

Piecz bez masła

Kostka masła czy margaryny to ok. 1700 kcal. Czy można przygotować ciasto bez tego składnika? Tak! Dietetyczną babę drożdżową lub mazurek robi się z dodatkiem jogurtu lub ricotty. Skarbnicą wiedzy o ciastach bez masła są przepisy wegańskie.

Powiedz nie kalorycznym kremom

Zastąp kaloryczne warstwy kremów na bazie śmietany kremami z owoców lub z gorzkiej czekolady. Krem morelowy uzyskasz mocząc owoce przez noc i miksując blenderem. Lepszym rozwiązaniem niż maślany krem będzie też gęsty budyń.

Dowiedz się więcej:

na podstawie informacji prasowej Stewiarnia.pl