Podchmielona baba cytrynowa

Aby ciasto szybciej wyrosło, miskę, w której się znajduje, wstaw do większego naczynia z ciepłą wodą
/ 29.03.2010 09:41

Przygotowanie: 80 min
Pieczenie: 45 min
Porcja: 275 kcal

Składniki na 12 porcji:

- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 5 żółtek
- torebka drożdży instant (na 0,5 kg mąki)
- pół kostki (125 g) masła
- torebka cukru waniliowego
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 100 ml likieru cytrynowego

Na lukier:

- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- aromat cytrynowy

Oraz:

- tłuszcz i bułka tarta do formy
- kandyzowana skórka cytrynowa

Sposób wykonania:
1. Przesiej mąkę do dużej miski. Wymieszaj z drożdżami. Wlej żółtka roztrzepane z letnim mlekiem, wsyp cukier, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrób ciasto. Gdy będzie odstawało od ręki, wlej stopione, przestudzone masło i znów wyrób. Ciasto przykryj ściereczką, ustaw w cieple do wyrośnięcia.

2. Dużą formę z kominem nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i przełóż do formy, wypełniając ją do 2/3 wysokości. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

3. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i upiecz (ok. 45 minut). Gotowe ciasto lekko przestudź.

4. Jeszcze ciepłą babę wytrząśnij z formy, ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków i nasącz likierem cytrynowym. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i ew. 2–3 łyżkami wrzątku na gęsty lukier. Dodaj odrobinę zapachu. Polukruj babę, posyp posiekaną skórką cytrynową. Odstaw na 12 godz.

Wielkanocne przepisy - forum >>