Pascha pomarańczowa - przepis

Do uformowania małej paschy można wykorzystać pojemnik po jogurcie 450 g. Spód pojemnika trzeba ponakłuwać.
/ 06.02.2013 13:25

Przygotowanie: 25 min
Oczekiwanie: 12 godzin
Porcja: 360 kcal

Składniki na 10–12 porcji:

  • 1 kg niekwaśnego twarogu
  • 25 dag cukru
  • 6 żółtek 
  • 25 dag masła 
  • szklanka kremówki 30-proc.
  • pół szklanki dżemu pomarańczowego
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag obranych i posiekanych migdałów
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • pomarańcza
  • kandyzowane wiśnie

Sposób wykonania:

1. Twaróg zmiel, przetrzyj przez sito. Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty krem. Następnie, stale mieszając, powoli cienkim strumieniem dolewaj gorącą śmietankę.

2. Do masy śmietankowo-żółtkowej dodaj masło, przetarty przez sitko ser, dżem pomarańczowy oraz posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, umyte i osuszone rodzynki, posiekane migdały i skórkę otartą z poma-rańczy. Dokładnie wymieszaj.

3. Masę umieść w dużej formie z dziurkami (najczęściej do robienia paschy wykorzystuje się nową doniczkę wyłożoną gazą). Przyciśnij talerzykiem, dodatkowo obciąż go i całość wstaw do lodówki na 12 godzin.

4. Następnego dnia paschę wytrząśnij z pojemnika. Udekoruj kandyzowanymi wisienkami oraz plasterkami pomarańczy lub smażoną skórką pomarańczową.

Wielkanocne przepisy - forum >>