Składniki:
Na ciasto:
- 300 g mąki krupczatki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Na masę:
- 6 dużych pomarańczy,
- ok. 200 g cukru,
- pół łyżeczki esencji z kwiatu pomarańczy,
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub agar-agar,
- migdały do ozdoby.
Przygotowanie:
Mazurki i babki to wypieki, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przepis Magdy Gessler na mazurka pomarańczowego opiera się na naturalnych składnikach, dlatego jest gwarancją sukcesu.
Mazurek pomarańczowy Magdy Gessler krok po kroku:
Ciasto:
- Posiekaj nożem mąkę z masłem i cukrem.
- Dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć szybko ciasto.
- Uformuj z ciasta kulę, owiń w ściereczkę i wstaw do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj do wielkości blaszki. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepsze są blaszki bez jednego rantu. Łatwiej jest z nich zsunąć upieczone ciasto, tak żeby się nie pokruszyło.
- Ciasto nakłuj widelcem.
- Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Ostudź.
Masa:
- Pomarańcze sparz i wyszoruj. Wyciśnij sok.
- Skórki odetnij od resztek miąższu, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w 2 litrach wody przez godzinę.
- Sok zagotuj z 100 g cukru, dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
- Ugotowane skórki odcedź i zmiksuj lub przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z sokiem z żelatyną.
- Dopraw do smaku cukrem i esencją z kwiatu pomarańczy.
- Kiedy masa zacznie zastygać, rozsmaruj ją na wystudzonym cieście długim nożem z zaokrąglonym czubkiem. Zostaw do stężenia. Ozdabiaj migdałami, możesz również dodać pokrojone plastry pomarańczy.
Mazurek pomarańczowy na kruchym cieście to wypiek, który warto przygotować na Wielkanoc. Mazurek pomarańczowy nie tylko doskonale smakuje i wygląda, lecz także przecudnie pachnie.
Przepis na mazurka pomarańczowego Magdy Gessler jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Czas pieczenia spodu do mazurka wynosi zaledwie 20 minut.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 22.03.2013
Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Baba ponczowa topiona
Jaja po polsku
Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl