Przygotowanie: 25 min
Porcja: 205 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 1/2 opakowania wafli
- 2 tabliczki białej czekolady
- 10 dag wiórków kokosowych uprażonych na suchej patelni
- 15 dag masła
- 3 łyżki ajerkoniaku lub likieru malibu
- kilka kulek Raffaello do dekoracji mazurka
- gotowe cukrowe listki i różyczki oraz pisaki cukrowe do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Czekoladę połam, rozpuść na parze. Miękkie masło utrzyj na puch. Stale ucierając, dodawaj małe porcje czekolady. Gdy powstanie gęsty krem, dodaj wiórki kokosowe i alkohol. Dokładnie wymieszaj.
2. Odłóż kilka łyżek kremu do dekoracji, a resztą przełóż wafle. Na nich ułóż deskę i ustaw niewielki garnek z wodą, aby obciążyć cały mazurek.Odstaw na godzinę.
3. Po upływie tego czasu zdejmij z mazurka garnek oraz deskę. Wierzch ciasta posmaruj odłożonym kremem. Fantazyjnie udekoruj cukrowymi listkami i różyczkami oraz kulkami Raffaello. Na środku ciasta kolorowymi pisakami cukrowymi wypisz „Alleluja”. Pozostaw jeszcze na 2 godziny do zastygnięcia.
Wielkanocne mazurki - forum >>