Baba serowa - przepis

Masę serową można wzbogacić bakaliami. Dobre będą rodzynki oraz suszona żurawina.
/ 06.02.2013 16:50

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 35 min
Porcja: 230 kcal

Składniki na 2 sztuki (po 8 Porcji):

  • 13 dag masła
  • 20 dag mąki
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • płaska łyżka śmietany 18-proc.

Masa serowa:
  • 30 dag sera białego mielonego
  • 2 jajka
  • 5 dag masy marcepanowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • zapach migdałowy

Sposób wykonania:

1. Mąkę posiekaj z miękkim masłem, dodaj śmietanę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć elastyczne ciasto.

2. Oprószonymi mąką dłońmi wylep ciastem 2 foremki o średnicy 15 cm każda.

3. Przygotuj masę serową: żółtka jajek oddziel od białek. Żółtka zmiksuj na gładko z marcepanem i cukrem waniliowym. Następnie, dalej miksując, dodaj ser i proszek do pieczenia oraz kilka kropelek zapachu. Na koniec wsyp mąkę. Białka jajek ubij na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową.

4. Masą serową napełnij foremki z ciastem, posyp płatkami migdałowymi. Piecz 35 minut w temp. 175 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Wielkanocne przepisy - forum >>