Pieczona kaczka z owocami - przepis

Obrane jabłka można upiec razem z brzoskwiniami, a skórki włożyć do naszej wielkanocnej kaczki.
/ 12.03.2013 08:51
DRUKUJ PRZEPIS
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 sprawiona kaczka
  • 6 jabłek
  • 5 dag rodzynek
  • po 4 łyżki płynnego miodu, sosu sojowego i soku cytrynowego
  • po 3 łyżki wódki jałowcówki i oleju sojowego
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2–3 ząbki czosnku
  • po łyżeczce przyprawy korzennej i imbiru
  • tymianek
  • estragon
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 6 połówek brzoskwiń z puszki
  • 6 łyżeczek żurawiny do mięs
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Kaczkę umyj, osusz, natrzyj ziołami, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę. Na glazurę: wymieszaj miód, sos sojowy, sok cytrynowy, wódkę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę korzenną, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kaczkę kilkakrotnie posmaruj przygotowaną glazurą. Każdą kolejną warstwę glazury nakładaj po wyschnięciu poprzedniej.
  2. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki lub ósemki, usuń gniazda nasienne. Wymieszaj z umytymi rodzynkami i włóż do kaczki. Zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
  3. Kaczkę ułóż w brytfance, podlej wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 75 minut, podlewając marynatą, a potem wytworzonym sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia wokół kaczki ułóż połówki brzoskwiń napełnione żurawiną, polej je winem. Upieczoną kaczkę pozostaw 10 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyłóż na półmisek z brzoskwiniami. Udekoruj natką.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA