Schab korzenny

Do duszenia schabu można dodać garść suszonych śliwek. Rozgotowane w wywarze przetrzyj, połącz z wywarem z pieczeni i podaj jako sos.
/ 07.11.2011 11:16

Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 85 min
Porcja: 440 kcal

Składniki dla 6 osób:
- 1,2 kg schabu bez kości
- 2–3 łyżki masła klarowanego
- po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  i cynamonu
- 5–6 goździków
- 4–5 ziarenek ziela angielskiego
- 5–6 ziarenek różnokolorowego pieprzu
- łyżeczka sosu Worcester
- szczypta mielonego kminku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- cukier
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Schab opłucz, osusz. Do moździerza wsyp goździki, pieprz i ziele angielskie, utłucz. Wymieszaj z cynamonem, gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, szczyptą kminku, 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli.

2. Przygotowaną mieszanką natrzyj schab. Skrop sosem Worcester. Przykryj i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.

3. Zamarynowane mięso ułóż w naczyniu żroodpornym. Polej stopionym gorącym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Piecz 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i dalej piecz jescze około 70 minut. W trakcie pieczenia często podlewaj mięso gorącą wodą.

4. Gotową pieczeń wyjmij. Odłóż na 10 min, aby odpoczęła. Wywar z pieczeni przecedź do rondelka, podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 1/2 szklanki wody, wlej do wywaru i mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku.

5. Mięso pokrój w plastry. Polej sosem. Podawaj z kaszą gryczaną oraz sałatą w sosie śmietanowym.

Kulinarne inspiracje - forum >>