Pasztet pieczony w boczku - przepis składniki i przygotowanie

Prawdziwy smak Wielkanocy!
Weronika Kwaśniak / 07.03.2016 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet pieczony w boczku - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kajzerki
  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • 1 kg łaty wołowej
  • 6 łyżek oleju
  • cebula
  • 45 dag wątróbki drobiowej
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziarenek ziela
  • 10 pieprzu
  • 6 jajek
  • 125 ml koniaku
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 10 dag suszonej moreli
  • 55 dag plastrów wędzonego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet pieczony w boczku!

  1. Bułki namocz. Mięso pokrój w dużą kostkę.
  2. Przesmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż do garnka.
  3. Dodaj przekrojoną cebulę, wątróbkę, listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  4. Zalej wodą, gotuj na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, wystudź.  
  5. Przemiel dwukrotnie przez maszynkę.
  6. Do masy dodaj żółtka, koniak i przyprawy, dobrze wymieszaj.
  7. Na koniec połącz ją z ubitymi białkami, żurawiną i pokrojonymi morelami.
  8. Formę na babkę wysmaruj masłem, wyłóż plastrami boczku, napełnij masą, lekko ją ugnieć.
  9. Przykryj wystającymi kawałkami boczku.
  10. Piecz mniej więcej 1,5 godziny w temperaturze 195 stopni C.

Zobacz więcej świetnych przepisów na Wielkanoc:

Ciasta na Wielkanoc
Śniadanie wielkanocne
Obiad wielkanocny
Pasztet z marchwi i soczewicy

DRUKUJ PRZEPIS