Pascha wielkanocna - przepis

Pascha wielkanocna jest tradycyjną potrawą, przygotowywaną w Wielkanoc, której kolebki należy zapewne szukać nie w Polsce, ale w Rosji lub na Ukrainie. Obecnie jednak stała się ona jedną z bardziej popularnych potraw świątecznych w naszym kraju. Jak zrobić paschę wielkanocną? Wypróbuj nasz przepis na paschę!
/ 01.03.2010 13:34

Pascha wielkanocna - ymboliczne znaczenie

Ta specyficzna potrawa niosła i nadal niesie ze sobą symboliczne znaczenie. Podstawowymi składnikami, z których przyrządza się paschę, są jajka oraz mleko. Symbolizują one wieczne odrodzenie natury, ale obecnie również kojarzy się je ze zmartwychwstaniem Chrystusa w poranek wielkanocny. Inne produkty, jak bakalie, wanilia czy cukier, są zaledwie dodatkami, którymi coraz częściej urozmaica się smak tej tradycyjnej potrawy. Ma ona kształt ściętej piramidy, co z kolei ma symbolizować Grób Chrystusowy. 

Zobacz także: Czym udekorować wielkanocne ciasto?

W Polsce pascha jest obecnie bardzo znana. Najprawdopodobniej tradycja przyrządzania tej potrawy przybyła do naszego kraju wraz z rodzinami z Kresów Wschodnich.
Kilka ważnych zasad dotyczących przyrządzania paschy:

  1. Paschę na zimno przygotowuje się z twarogu zmieszanego ze śmietaną, masłem, żółtkiem oraz cukrem.
  2. Paschę na gorąco można przygotować z twarogu, ale nie jest to konieczne; zamiast tego można wykorzystać kwaśne lub słodkie mleko (do którego dodajemy śmietany), które podczas gotowania zetnie się, dzięki czemu otrzymamy bardziej zwartą masę.
  3. Twaróg użyty do przyrządzenia paschy musi być bezwarunkowo świeży, w przeciwnym razie potrawa nie wyjdzie tak jak powinna.
  4. Podczas formowania paschy używa się specjalnych deseczek (zwanych tradycyjnie pasocznicami), to dzięki nim właśnie nasza pascha otrzyma specyficzny kształt, przypominający ściętą piramidę (ewentualnie w tym celu można wykorzystać sito).
  5. Paschę dekoruje się dopiero po jej odsączeniu (które powinno trwać około kilkunastu godzin, czyli najlepiej całą noc).
  6. Potrawę należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Przepis na dobrą paschę wielkanocną

Pascha kremowa - przepis

Składniki:

  • 50 dag tłustego twarogu
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru
  • 13 dag śmietany 18 lub 22%
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Twaróg należy utrzeć wraz z masłem lub margaryną. Żółtka, cukier i śmietanę wymieszać, a następnie ucierać, przez około 10 min, na parze. Do tego wszystkiego należy dodać następnie ser oraz obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Wszystko wymieszać na gładką masę. Paschę przełożyć do przygotowanego naczynia (ewentualnie udekorować migdałami lub rodzynkami) i schłodzić.

Polecamy: Kulicz - rosyjska baba paschalna