Mazurek truskawkowy - przepis składniki i przygotowanie

Mazurek możesz ozdobić uprażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami w słupkach i białą czekoladą!
Weronika Kwaśniak / 23.03.2015 07:02
DRUKUJ PRZEPIS
Mazurek truskawkowy - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Spód:


  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ew. odrobina mąki do podsypania

Masa:


  • 25 dag mrożonych truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki nalewki truskawkowej

Dodatkowo:


  • żółtko
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na mazurek truskawkowy!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, chłodź 30 minut.
  2. Z 3/4 ciasta uformuj prostokąt o bokach 25x30 cm.
  3. Z reszty zrób wałeczki.
  4. Dodatkowe żółtko wymieszaj z łyżką wody, posmaruj blat, przyklej wałeczki, tworząc rant, też posmaruj żółtkiem.
  5. Ciasto nakłuj widelcem, posyp wiórkami kokosowymi.
  6. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Ostudź.
  7. Truskawki zasyp cukrem, odstaw, aż puszczą sok.
  8. Zagotuj, wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści.
  9. Przestudź, przetrzyj przez sitko, wlej nalewkę.
  10. Masę wylej na spód.
  11. Odstaw, aż się zetnie.
  12. Udekoruj dowolnie według uznania.

Zobacz inne przepisy na mazurki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)