Kurczak faszerowany z rodzynkami i migdałami

Kurczaka podaj z ziemniakami z wody, oprószonymi koperkiem, oraz z mizerią
/ 12.04.2011 09:22

Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 70 min
Porcja:  450 kcal

Składniki dla 6 osób:
- duży sprawiony kurczak
- 15 dag wątróbki kurzej
- bułka kajzerka
- szklanka mleka
- 2 jajka
- po 3 łyżki rodzynek i migdałów
- pęczek natki lub koperku
- 4 łyżki masła
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Kurczaka opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Na godzinę odstaw do lodówki. Bułkę włóż do mleka, rozmocz, a następnie odciśnij.

2. Opłukaną wątróbkę oczyść z błonek. Zmiel razem z bułką. Do masy dodaj żółtka, posiekany koperek, sparzone rodzynki oraz obrane i posiekane migdały. Masę dopraw solą i pieprzem. Ubij na sztywno białka i wymieszaj je z masą wątróbkową.

3. Masą nadziej tuszkę. Zaszyj otwór. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej gorącym stopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Po 25 minutach pieczenia temperaturę zmniejsz do 180st i dalej piecz jeszcze 45 minut, często podlewając mięso gorącą wodą oraz wytwarzającym się sosem.

Kulinarne inspiracje - forum >>