Składniki na kurczaka faszerowanego warzywami:
- kurczak ok. 1,5 kg
- 2 średnie cebule
- 4 kromki bułki
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 jajka
- olej
- sól i pieprz
- pół torebki mrożonej mieszanki warzywnej
Sposób przygotowania kurczaka faszerowanego warzywami:
- Jajka umyć, wbić do miski, rozmącić z musztardą i śmietaną (najlepiej zmiksować), mieszankę warzywną lekko rozmrozić.
- Mięso z kurczaka dokładnie umyć, posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem.
- Kromki bułki pokroić w drobną kostkę, połączyć z przygotowaną wcześniej masą jajeczną, dodać rozmrożone warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.
- Wnętrze kurczaka wypełnić przyrządzonym nadzieniem, zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć grillowymi szpilkami.
- Kurczaka faszerowanego warzywami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piec ponad godzinę.