Kurczak faszerowany warzywami

Kurczak faszerowany warzywami fot. Fotolia
Przyrządzisz szybki popisowy obiad!
/ 14.06.2013 13:06
Kurczak faszerowany warzywami fot. Fotolia

Składniki na kurczaka faszerowanego warzywami:

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • 2 średnie cebule
  • 4 kromki bułki
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 jajka
  • olej
  • sól i pieprz
  • pół torebki mrożonej mieszanki warzywnej

Sposób przygotowania kurczaka faszerowanego warzywami:

  1. Jajka umyć, wbić do miski, rozmącić z musztardą i śmietaną (najlepiej zmiksować), mieszankę warzywną lekko rozmrozić.
  2. Mięso z kurczaka dokładnie umyć, posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Kromki bułki pokroić w drobną kostkę, połączyć z przygotowaną wcześniej masą jajeczną, dodać rozmrożone warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.
  4. Wnętrze kurczaka wypełnić przyrządzonym nadzieniem, zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć grillowymi szpilkami.
  5. Kurczaka faszerowanego warzywami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piec ponad godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA