Składniki:
- 1 duży kurczak
- 3 cytryny
- 3 gałązki rozmarynu
- 10 dag miękkiego masła
- kieliszek białego wina
- ząbek czosnku
- pieprz, sól
Dodatki:
- 1 cytryna
- gałązka rozmarynu do dekoracji
Na masełko ziołowe:
- 20 dag masła
- po łyżce siekanej pietruszki, tymianku, szczypiorku, rozmarynu lub innych ulubionych ziół
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Czosnek obierz i utrzyj z solą oraz pieprzem. Cytryny dobrze umyj, pokrój na cztery części.
- Opłukanego kurczaka nafaszeruj cytrynami i 2 gałązkami rozmarynu. Pastą czosnkową natrzyj kurczaka i posmaruj miękkim masłem. Włóż kurczaka do naczynia do zapiekania, obłóż pozostałym rozmarynem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 1,5 godziny, polewając winem oraz wytworzonym sosem.
- Zrób masełko ziołowe: masło utrzyj z ziołami, dopraw, uformuj w wałek, zawiń w folię i schłodź w lodówce.
- Kurczaka udekoruj wiórkami cytrynowymi oraz rozmarynem. Podawaj z masłem ziołowym.