1/2 szklanki półwytrawnego białego wina lub soku z pomarańczy
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
szklanka kremówki
2 łyżki cukru pudru
ulubione owoce (np. maliny, kiwi)
masło i mąka do foremki
Przygotowanie:
Masło roztop, przestudź. Drożdże wymieszaj z le- tnim mlekiem, odstaw na 10 minut. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj podrośnięte drożdże i masę jajeczną. Cały czas miksując, wlej partiami masło. Dodaj skórkę. Ciasto przykryj, odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
Foremkę z kominkiem wysmaruj masłem, obsyp mąką, nałóż ciasto, przykryj i ponownie odstaw na 30-40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 st., piecz 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Jeszcze ciepłe wyjmij. Nakłuj w kilku miejscach wykałaczką.
Z cukru i wina ugotuj syrop i nasącz ciasto. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W wolne miejsce po kominie włóż śmietanę, wierzch obłóż owocami.