Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 5 dag zmielonych orzechów włoskich
- 5 dag zmielonych migdałów
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- torebka cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
- 20 dag cukru pudru
- 2–3 łyżki serka waniliowego
- łyżka likieru migdałowego
- łyżeczka zmielonej kawy
Dodatki:
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Masło roztop z połową szklanki wody, cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Ostudź, wymieszaj z żółtkami, orzechami i migdałami oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj ubite na sztywną pianę białka.
- Formę babkową z kominkiem posmaruj masłem, posyp tartą bułką i napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 50–60 minut.
- Ciasto wyjmij, ostudź, wyłóż z formy. Z cukru pudru, serka homogenizowanego, likieru oraz kawy utrzyj gęsty lukier. Babkę posmaruj lukrem, dowolnie udekoruj.