Pieczona rolada z boczku - przepis
Nadzienie pysznej, aromatycznej rolady z boczku będzie bardziej pikantne, jeśli dodasz do niego ząbek czosnku. To proste!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 12.03.2013, 09:44
Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- ok. 2 kg surowego boczku (niezbyt gruby kawałek)
- duże jabłko
- 6 łyżek musztardy francuskiej
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 4 łyżki miodu
- łyżka masła
- duża posiekana cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- majeranek
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem kuchennym boczek lekko rozbij. Natrzyj dokładnie ze wszystkich stron pieprzem i solą. Odstaw na godzinę do lodówki.
- Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Razem z posiekaną cebulą duś na maśle, aż powstanie gęsta masa. Przestudź, wymieszaj z bułką tartą, musztardami, miodem, olejem, pieprzem i majerankiem.
- Częścią przygotowanej masy posmaruj boczek, zwiń, tworząc roladę, zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj resztą masy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 3 godzin. W połowie pieczenia wlej pół szklanki wody.
- Roladę z boczku podawaj z duszonymi jabłkami.
Reklama
Reklama
Reklama