Pieczone małże - przepis, składniki i przygotowanie

Świetny pomysł na wykwintną kolację lub romantyczne spotkanie we dwoje!
Weronika Kwaśniak / 12.02.2014 09:00
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone małże - przepis, składniki i przygotowanie fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg świeżych muli
  • 150 ml białego wina
  • 1 ostra papryczka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g sera żółtego gouda
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • odrobina soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:

1. Mule dokładnie oczyść: opłucz pod bieżącą wodą i oskrob.
2. Papryczkę i natkę pietruszki drobno posiekaj.
3. Oczyszczone mule umieść w głębokiej patelni lub garnku wraz z jedną łyżką natki pietruszki i ostrą papryczką.
4. Zalej winem.

[CMS_PAGE_BREAK]

5. Podgrzewaj pod przykryciem na dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą (ok. 4-5 min).
6. W tym czasie kilkakrotnie energicznie porusz patelnią.
7. Mule odcedź, zachowując płyn z gotowania (zamknięte muszle wyrzuć).
8. Zetrzyj ser na tarce i umieść w misce wraz z pozostałą częścią natki pietruszki i dwoma łyżkami oliwy.
9. Wymieszaj.
10. Partiami dolewaj ok. 250-300 ml płynu z gotowania małż do momentu, aż masa będzie miała konsystencję kremu.
11. Następnie przepoławiaj mule, odrywając część muszli, w której nie ma mięsa.

12. Każdą muszlę z mięsem wypełnij serowym farszem i ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
13. Całość skrop odrobiną oliwy i soku z cytryny.
14. Mule pod serową pierzynką piecz w średniej temperaturze przez ok. 10 minut, do momentu aż farsz nabierze złotego koloru.

[CMS_PAGE_BREAK]

15. Podawaj na ciepło z białym pieczywem.

Materiały prasowe, MSM Mońki

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA