Wprowadź w życie nasze propozycje.
Po pierwsze - twarożek
Nabiał to źródło dobrze przyswajalnego białka. Zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do budowy komórek mięśniowych.
Pasta twarogowa: wymieszaj 50 g chudego twarogu z pokrojonym kwaszonym ogórkiem, dwiema łyżkami koperku i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
Po drugie - łosoś
Tłuste ryby morskie wzbogacają menu w witaminę D. Spowalnia ona przebieg procesów degeneracyjnych w tkance mięśniowej.
Sos do makaronu: 250 g łososia pokrój w kostkę, posól i usmaż. Dodaj jogurt naturalny (150 g), pół pęczka posiekanej natki i sok z cytryny. Gotuj 10 minut na małym ogniu.
Po trzecie - chuda wołowina
Ma sporo żelaza i cynku, które wspomagają rozbudowę masy mięśniowej oraz witaminę B12 zapobiegającą osłabieniu siły mięśniowej.
Carpaccio: polędwicę wołową (100 g) pokrój w cieniutkie plasterki. Rozłóż na talerzu wysmarowanym oliwą. Posyp startym parmezanem, posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Po czwarte - granat
Zawiera antyoksydanty, które chronią mięśnie przed działaniem wolnych rodników powstających, m.in. w czasie wysiłku.
Sałatka: umyj szklankę rukoli. Ser feta (50 g) pokrój w kostkę. Dodaj do rukoli razem z miąższem z połowy granatu. Wymieszaj i polej sokiem z drugiej połowy.
Po piąte - pomarańcze
Są jednym z najbogatszych źródeł kwasu foliowego. Poprawia on kondycję i wydolność mięśni, zwłaszcza w trakcie treningu.
Sałatka: Wymieszaj pokrojoną cykorię (200 g), 2 obrane i pokrojone pomarańcze. Polej sosem z połowy szklanki jogurtu, 2 łyżek soku z cytryny i szczypty imbiru. Posyp łyżką orzechów włoskich.