Zasady nakrywania do stołu

Świąteczne nakrycie stołu fot. Fotolia
Podczas świątecznego przyjęcia chcemy przyjąć gości nie tylko smacznymi potrawami, ale także efektownie je podać.
/ 28.03.2013 10:37
Świąteczne nakrycie stołu fot. Fotolia
Przypomnijmy sobie zasady nakrywania do stołu. Zapraszając gości, chcemy przecież, by prezentował się nie tylko bardzo elegancko i oryginalnie, ale również, aby cała zastawa była prawidłowo ułożona. Niezbędne informacje, które powinnaś mieć na temat poszczególnych elementów stołowej aranżacji, zamieszczamy w tematycznych ramkach poniżej. Zachęcamy cię również, abyś decyzję o wyborze dekoracji czy talerzy podjęła co najmniej kilka dni przed imprezą. Dzięki temu będziesz mieć czas, jeśli zajdzie taka konieczność, na odplamienie i staranne uprasowanie obrusa, a także dokupienie lub wykonanie samodzielnie ozdobnych elementów.

Odpowiedni serwis


Nie martw się, jeśli nie masz wykwintnej porcelany. Niedroga, kupiona w supermarkecie, a nawet porcelit również mogą wyglądać elegancko. Ważne tylko, aby talerze nie miały rys i smug. Najbardziej uniwersalna (bo najłatwiej dobrać do niej inne elementy nakrycia) jest gładka zastawa. Ale jeśli masz ozdobioną dyskretnym paseczkiem lub wzorem kwiatowym, także możesz nią ładnie nakryć stół, jeśli starannie dobierzesz dekoracje. Talerze ustawiamy w równych odstępach, tak aby odległość między gośćmi wynosiła minimum 60 cm. Najpierw stawiamy talerz płaski do dania głównego, a na nim zakąskowy. Po zebraniu talerzy zakąskowych stawiamy talerz do zupy.

Warto wiedzieć:
Krawędzie płaskich talerzy do dania podstawowego stojące przed gośćmi powinny być zrównane z krawędzią stołu.

Sztućce z tego samego kompletu


Byłoby najlepiej, aby wszystkie sztućce pochodziły z tego samego kompletu. Jeśli nie masz tylu, dopilnuj, aby przy tym samym nakryciu nie położyć np. łyżki z innym trzonkiem niż nóż. Umieść je w jednakowej odległości od brzegu stołu, w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Z prawej strony talerza powinien się znaleźć nóż potrzebny do przekąsek (z ostrzem skierowanym w lewo) i łyżka, jeśli będziesz serwować zupę. Z lewej strony talerza – widelec. Nad nakryciem, równolegle do brzegu stołu, połóż widelczyk do ciasta zwrócony w prawą stronę i łyżeczkę – w lewą.

Kieliszki do trunków


Najbardziej eleganckie są proste i gładkie lub z dyskretnym grawerem. Jeśli jednak masz kolorowe, to oczywiście ich użyj, ale postaraj się, by stworzyły razem z porcelaną i dekoracjami spójną całość. Pstrokacizna nie wygląda dobrze na świątecznym stole. Wszystkie kieliszki powinny pochodzić z jednego kompletu. Ustaw je po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami, w kolejności nalewania trunków, czyli najbliżej prawej ręki kieliszek używany jako pierwszy. W pobliżu powinna stać szklanka lub kielich do wody.

Dekoracja stołu


Podczas przyjęcia nie może zabraknąć na stole okolicznościowego stroika. Ponieważ mamy Wielkanoc, powinien on po prostu nawiązywać do bogatej symboliki tych świąt lub do budzącej się właśnie przyrody. Możesz więc po prostu postawić na środku stołu pięknie udekorowany niewielki koszyczek ze święconką, pisanki na dobranej do nich tacy lub bukiecik krokusów. Więcej pomysłów na świąteczne stroiki pokazujemy na następnej stronie. Przygotowując stroik pamiętaj, że chociaż piękny, nie może zajmować zbyt wiele miejsca na stole. Przeszkadzałby bowiem gościom w jedzeniu.

Serwetki z lnu lub bawełny


Podczas świątecznych przyjęć i innych uroczystych okazji unikaj podawania serwetek papierowych. Owszem, są efektowne, często ozdobione okolicznościowym wzorem, ale mało eleganckie. Jeśli jeszcze nie masz, uszyj z gładkiego lnu lub bawełny tyle kwadratowych serwetek, ile będzie uczestników biesiady. Powinny mieć wymiary 60 x 60 cm. Mogą być w tym samym kolorze co obrus lub powielać np. barwę stroika bądź paseczka zdobiącego talerze. Jeśli pozwoli ci na to czas, możesz ułożyć je w efektowne piramidy lub wachlarze, ale nie jest to konieczne. Wystarczy je po prostu złożyć w prostokąt i położyć na talerzu lub z jego lewej strony, za sztućcami. Efektownie wyglądają serwetki ozdobione tzw. obrączką, jak chociażby ta w kształcie wielkanocnego zajączka, którą prezentujemy obok.

Warto wiedzieć:
Serwetki uszyj z dość grubego płótna. Rozłożone na kolanach, będą dobrze chronić ubranie gości przed plamami.

Obrus biały czy kolorowy?


Śnieżnobiały zawsze pasuje – bez względu na stylistykę porcelany i sztućców. Jednak jeśli na wielkanocne śniadanie lub obiad zaprosiłaś najbliższych i zależy ci na podkreśleniu radosnego charakteru spotkania, nakryjstół kolorowym obrusem, np. w którejś z barw wiosny. Oczywiście powinien harmonizowć z zastawą. Możesz nawet zastąpić obrus ładnym, barwnym bieżnikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA