Wielki Czwartek nazywany jest zielonym, bo jajka maluje się na zielono, za to Wielki Piątek, Wielka Sobota i Niedziela Wielkanocna - cichymi dniami. W te dni kościelne dzwony milkną.
Zwyczaje wielkanocne w Niemczech
Jak wyglądają przygotowania do Wielkanocy i samo świętowanie u naszych zachodnich sąsiadów? Część zwyczajów pokrywa się z tymi, które zachowały się w Polsce, jednak niektóre tradycje wielkanocne są typowe dla kultury niemieckiej.
Niektóre symbole Wielkanocy, takie jak wielkanocny zajączek, znane są także w Polsce. Wg tradycji to właśnie Osterhase ukrywa dla dzieci w domu i w ogrodzie drobne upominki (najczęściej słodycze). Niemieckie dzieci szukają ich w Niedzielę Wielkanocną. Zając wielkanocny jest równie popularny jak św. Mikołaj.
W niektórych niemieckich ogrodach istnieje nawet odpowiednik bożonarodzeniowego drzewka - drzewa stroi się pisankami.
fot. Adobe Stock
W Wielki Czwartek maluje się jaja, często właśnie na zielono, dlatego nazywany jest też zielonym czwartkiem (Gründonnerstag). Dodatkowo w niektórych regionach obowiązkowe jest zjedzenie czegoś zielonego - zwykle są to wiosenne nowalijki (szczypiorek, szpinak, sałata).
Wielki Piątek (Karfreitag) jest dniem modlitwy i wyciszenia. Dzwony kościelne milkną, a dzień nazywany jest cichym (Stiller Freitag). Czasem organizuje się agapę, czyli symboliczny posiłek składający się z chleba, wody i wina. Część osób stosuje ścisły post.
W Wielką Sobotę (Karsamstag) nie święci się pokarmów, za to podobnie jak w wielu kościołach w Polsce święci się ogień, po uprzednim rozpaleniu ogniska.
Podczas wielkanocnego śniadania nie ma zwyczaju dzielenia się jajkiem, za to popularna - zwłaszcza wśród dzieci - jest zabawa o nazwie Eier titschen, polegająca na zderzaniu pisanek przed obraniem. Bitwa trwa aż do rozbicia ostatniej pisanki.
W Niedzielę Wielkanocną na dzieci czekają drobne upominki - pisanki i słodycze ukryte w ogrodzie. Dzieci muszą odnaleźć je samodzielnie.
Innym wielkanocnym zwyczajem, choć dziś mało już znanym, jest wielkanocne czerpanie wody. Wody należy nabrać ze źródła i w milczeniu przynieść ją do domu.
fot. Adobe Stock
Co wiele osób może rozczarować - śmigus-dyngus w Niemczech nie jest znany ani praktykowany.
Niedziela i poniedziałek są dniami spotkań w rodzinnym gronie, przy suto zastawionym stole.
Niemieckie potrawy wielkanocne
A co króluje na niemieckich stołach w Wielkanoc? Przede wszystkim są to dania z baraniny (zwłaszcza pieczeń z barana), wędliny i kiełbasy. Na każdym niemieckim stole pojawia się cukrowy zajączek oraz babki drożdżowe i serniki, często pieczone w foremkach w kształcie baranka.
Na stole nie może oczywiście zabraknąć jajek - faszerowane jajka najczęściej podawane są z kawiorem. Popularne są także zupy: dyniowa i kminkowa.
Typowo niemieckim przysmakiem wielkanocnym jest hackepeter, przypominający tatara. Robi się go z surowego mięsa wieprzowego, cebuli, świeżej papryki i siekanej natki pietruszki.
Do pieczonych mięs i wędlin podaje się pieczywo - zazwyczaj chleb orzechowy. Na stołach goszczą także pieczone i wędzone ryby, a na deser owocowe musli i knedle.
Zobacz przepisy na święta:
Szybkie przepisy na Wielkanoc
Sałatki na Wielkanoc
Przepisy na babki wielkanocne