Jak zacząć
Wielkanoc ma trochę mniej rodzinny charakter niż Boże Narodzenie dlatego też na śniadanie wypada zaprosić przyjaciół czy znajomych. Uroczyste śniadanie zaczynamy od podzielenia się pokarmami poświęconymi w Wielką Sobotę. Święconka powinna znaleźć się na honorowym miejscu na stole i być łatwo dostępna dla gości. Podczas dzielenia się jajkiem czyli symbolem życia goście składają sobie życzenia, gospodarz powinien również życzyć pomyślności wszystkim zebranym i podziękować za przybycie.
Wielkanocny stół
Na stole przykryty białym obrusem nie powinno zabraknąć wielkanocnych i wiosennych ozdób. Rzeżucha, bukszpan a także baranki i kurczaczki na pewno ubarwią stół, ale nie przesadzajmy, zróbmy miejsce na potrawy. Ogólne zasady dobrego zachowania przy stole obowiązują również podczas Wielkanocy. Nie opieramy się łokciami o stół, nie mówimy z pełnymi ustami oraz umiejętnie posługujemy się sztućcami. Będąc gościem starajmy się spróbować każdej potrawy, która została podana, ale nie jedzmy łapczywie i pospiesznie.
Jak podawać posiłki
Śniadanie wielkanocne funkcjonuje raczej jako obiad, dlatego też możemy podać alkohol oraz gorące dania przed południem. Zaczynamy od zimnych przystawek czyli wędlin, jajek, pasztetów. Po zaspokojeniu pierwszego głodu przez gości możemy na stół podać białą kiełbasę, barszcz biały oraz schab. Na deser razem z kawą i herbatą raczymy gości słodkimi babami i mazurkami.
Zobacz także: Jak wygląda Wielkanoc w innych krajach
Strój
Nawet jeśli spędzamy czas świat w gronie bliskiej rodziny nie zapominajmy o odświętnym stroju. Nie wypada zasiadać do stołu w piżamach czy szlafrokach. Zadbajmy o odświętny nastrój.
Zobacz także: Czego nie powinnaś robić w święta wielkanocne