Oburzenie innych hiszpańskich regionów, które trwa od lat 90-tych początkowo nieco zachwiało pozycją Rioja, ale później okazało się ożywcze i wymusiło konieczne reformy. Region Rioja jest niezwykle rozległy, rozciąga się aż na 130 km wzdłuż rzeki Ebro. Co za tym idzie, jest on regionem zróżnicowanym. Możemy w nim wyróżnić trzy główne części.
Rioja Alta
Jest to, jak nazwa sugeruje, najwyżej położona część regionu. Wina z Rioja Alta charakteryzują się kruchą budową i stosunkowo wysoką kwasowością. Mają ogromny potencjał starzenia.
Rioja Alavesa
Najmniejszy podregion w Rioja. Wina z tej części słyną z miękkości, dużej aromatyczności oraz nieco wyższego poziomu alkoholu.
Rioja Baja
W przeciwieństwie do dwóch poprzednich, gdzie króluje Tempranillo, w Rioja Baja uprawia się znacznie więcej Garnachy. Ta część regionu cieszy się nieco mniejszą estymą niż pozostałe.
Klasyfikacja Rioja opiera się na czasie dojrzewania wina. Wyróżniamy następujące kategorie:
Polecamy: Klasyfikacja win
Vino Joven
Choć trafia do sprzedaży w kilka miesięcy od winobrania, to nie wyklucza się krótkiego czasu leżakowania w dębie.
Crianza
Wina z tej kategorii dojrzewają obowiązkowo minimum dwa lata, z czego rok w beczce i rok w butelce.
Reserva
Dojrzewa rok w beczce i dwa lata w butelce.
Gran Reserva
Te wina dojrzewają aż dwa lata w beczkach i trzy lata w butelkach.
Czytaj także: Skąd się wziął czarny kogut na butelce wina
Należy zaznaczyć, że jest to czas minimalny, wielu winiarzy wydłuża czas leżakowania w dębie. Dodajmy jeszcze, że dojrzewanie odbywa się w klasycznych beczułkach bordoskich barrique o pojemności 225 litrów. Tak długie przechowywanie wina przez producenta daje konsumentom pewność, że mogą bez konieczności dodatkowego oczekiwania kupować wina trafiające na rynek.
Niemniej osoby cierpliwe mogą bez ryzyka wstrzymywać się z wypiciem wina. Klasyczne Rioja zrobione na bazie Tempranillo mają niewyobrażalny wręcz potencjał dojrzewania.