Menu na chrzciny powinniśmy przygotować przynajmniej kilka dni przed przyjęciem. Jeśli zamawiamy obiad w restauracji, będziemy musieli wybrać główne dania dużo wcześniej – w zależności od wymogów danego lokalu. Wiele osób ma jednak problem, bo nie wie, jakie dania będą odpowiednie na taką okazję. Poniżej przedstawiam kilka wariantów.
Wariant I
- rosół z makaronem,
- filet z indyka, ananas, ziemniaki, surówki.
Wariant II
- barszcz czerwony z uszkami,
- kotlet De Volaille z żółtym serem, pieczone młode ziemniaki, sałatki.
Wariant III
- zupa cebulowa z grzankami serowymi,
- łosoś w sosie cytrynowym, warzywa gotowane na parze, młode ziemniaki.
Jeśli spędzamy ten wyjątkowy dzień w skromnym gronie, z najbliższą rodziną, wystarczy, że przygotujemy na obiad tylko jeden rodzaj zupy i jedno drugie danie. Jeżeli natomiast liczba gości przekracza 10–15 osób możemy przygotować dwa pierwsze i dwa drugie dania.