Jak podawać owoce?

Najlepiej podaj na deser owoce sezonowe, bo są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Rzeczywiście z owocami podawanymi w całości trzeba w odpowiedni sposób się obejść.
Moja przyjaciółka bardzo dba o swoje zdrowie, dietę. Dawno się nie widziałyśmy, zaprosiłam ją do siebie i na deser chciałabym podać owoce. Jednak nie wiem jak jeść owoce, by było elegancko. - Teresa z Oświęcimia.
/ 26.06.2011 12:20
Najlepiej podaj na deser owoce sezonowe, bo są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Rzeczywiście z owocami podawanymi w całości trzeba w odpowiedni sposób się obejść.

Owoce to rzeczywiście doskonały sposób na deser. Z pewnością będzie smakował Twojej koleżance, która dba o swoje zdrowie. Najlepiej podaj na deser owoce sezonowe, bo są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Rzeczywiście z owocami podawanymi w całości trzeba w odpowiedni sposób się obejść.

Banany i cytrusy

Banany obierz ze skórki, następnie zjedz je pokrojone w plasterki. Używaj w tym celu noża i widelca. Gdy podajesz pomarańcze to również niezbędny jest nóż i widelec. Najpierw obierz owoc ze skórki za pomocą noża, następnie podziel owoc na cząstki i zjedz używając sztućców. Mandarynki natomiast obrać możesz ze skórki palcami, a następnie podzielone na cząstki wkładać do ust.

Krajowe owoce

Jabłka i gruszki podziel na ćwiartki za pomocą noża i widelca. Następnie każdą z ćwiartek nabij na widelec i obierz za pomocą nożyka do owoców. Kawałki owoców wkładaj do ust za pomocą widelca.

Morele i brzoskwinie mają w środku dużą pestkę dlatego kroi się je wokół pestki na drobne kawałki za pomocą noża i widelca. Z tym że brzoskwinie najpierw obiera się ze skórki, a morele pozostają do spożycia w skórce.

Gdy podajesz czereśnie nie zapomnij o łyżeczkach, gdyż najpierw wkłada się czereśnie do ust palcami, a następnie pestkę dyskretnie wyjmuje się na łyżeczki składa na brzegu talerzyka. Jeżeli łyżeczka nie została podana to wówczas pestki upuszcza się dyskretnie do zwiniętej ręki.

Polecamy: Owoce - jak je jeść i podawać?

Winogrona

Winogrona jemy razem ze skórką i pestką. Gdyby jednak pestka była zbyt duża do połknięcia wówczas wyjmij ją na łyżeczkę i połóż na brzeg talerzyka.

Kiwi

Dosyć popularnym owocem na przyjęciach jest kiwi – są nawet specjalne naczynia podobne do kieliszka na jajko, do których wkłada się owoc. Następnie ścina się nożykiem czubek kiwi i za pomocą łyżeczki zjada miąższ. Można też kiwi obrać ze skórki i kroić w plasterki lub kostkę.

Oczywiście wszystkie te zasady możesz trochę uprościć jeżeli gość jest osobą zaprzyjaźnioną. Nie zapomnij jednak podać serwetek, gdyż soki, które wypływają z owoców mogą pobrudzić ręce lub usta.

Myślę, iż ciekawym rozwiązaniem byłoby również podanie sałatki owocowej albo koktajlu owocowego.

Czytaj także: Zasady używania sztućców

Nie wiesz jak należy się zachować w danej sytuacji? Kiedy popełnia się gafę, a kiedy uchodzi za dobrze wychowaną damę lub dżentelmena? Chcesz poznać zasady savoir-vivre'u? Napisz do nas na adres e-mail: lifestyle@next.pl! Na Twoje pytanie odpowiedzą eksperci od dobrych manier.

Redakcja poleca

REKLAMA