Ciąża daje znakomitą motywację do wprowadzenia dobrych nawyków żywieniowych. Gdy kobieta doświadczy pozytywnego wpływu zdrowego odżywiania podczas ciąży, zechce stosować zdrowy styl żywienia dla całej rodziny. Prawdopodobnie zdrowe nawyki będzie wpajać swojemu dziecku.
fot. Fotolia
Przyszła mama, która stosuje zdrową dietę z umiarkowaną ilością jedzenia ma większe szanse na urodzenie szczęśliwego i zdrowego dziecka. Zrównoważona dieta w czasie ciąży powinna zawierać 25-30 % tłuszczów naturalnych, 10-15% białka i 65-70% węglowodanów złożonych. Nasuwa się pytanie – co jeść w ciąży? Jest wiele porad na temat żywienia kobiet w okresie ciąży. Krąży wiele opinii o tym jakich produktów należy unikać, a z których należy zrezygnować. Ciężarne nierzadko czują się przytłoczone licznymi, sprzecznymi informacjami. Czemu wierzyć, a co ignorować? Ciężarne nie muszą restrykcyjnie ograniczać menu. Jednak są produkty, których należy unikać a nawet całkowicie wyeliminować z diety.
Zakazane produkty
Sery z niebieską pleśnią oraz sery dojrzewające z miękką pleśnią np. brie
Produkty te mogą zawierać listerie. Bakterie te wywołują listeriozę, chorobę, która w ciąży może przynieść poważne konsekwencje. Listerioza może wywołać poronienie, obumarcie płodu, przedwczesny poród lub ciężką chorobę u noworodka. Aby ograniczyć ryzyko zachorowania, oprócz serów należy unikać produktów, w przypadku których zawartość listerii jest bardziej prawdopodobna. Zalicza się do nich:
- pasztet z wątroby,
- niepasteryzowane produkty mleczne,
- dania gotowe np. curry lub lasagne,
- pakowane liście sałaty.
Mięso surowe lub niedogotowane
Należy unikać spożywania tych produktów z powodu znacznego ryzyka wystąpienia toksoplazmozy. Jeśli kobieta zarazi się tą chorobą jeszcze przed poczęciem (2-3 miesiące) lub w pierwszym trymestrze ciąży może dojść do poronienia, obumarcia płodu lub wystąpienia wad np. wodogłowia.
Wątroba i wszystkie suplementy, które zawierają dużą ilość witaminy A (np. tran)
Witamina A w postaci retinolu jest teratogenna. Nadmiar witaminy tej zwiększa ryzyko wad rozwojowych płodu.
Niedogotowane lub surowe jaja
Skorupki jajek mogą być zakażone salmonellą. Dlatego przed ugotowaniem należy dokładnie umyć jajka. Ciężarna powinna zrezygnować z majonezu domowej roboty oraz piany z białek. Nie należy spożywać likieru jajecznego, gdyż oprócz alkoholu zawiera surowe jajka.
Merlin, miecznik i rekin
Ryby te zawierają wysoki poziom rtęci. Może ona mieć negatywny wpływ na rozwój układu nerwowego u płodu w okresie prenatalnym.
Alkohol
Badania sugerują , ze nawet umiarkowana ilość alkoholu tzn.około 4 jednostek tygodniowo (np. wino- 2 jednostki alkoholu to kieliszek 175 ml, jeżeli 12% obj. alk.) może negatywnie wpłynąć na rozwój układu nerwowego u płodu. Skutkiem spożywania alkoholu w ciąży może być urodzenie dziecka z Zespołem Alkoholowym Płodu (FAS).
Ostrygi i dania na zimno zawierające skorupiaki np. krewetki
Pepperoni
Suszona kiełbasa nie jest poddana obróbce termicznej więc stwarza ryzyko toksoplazmozy.
Niebezpieczne „E”
Glutaminian sodu-może powodować skórne reakcje alergiczne. Dodawany do zupek i sosów w proszku.
Fosforan sodu-wywołuje zaburzenia trawienia i pogarsza wchłanianie żelaza. Występuje w proszku do pieczenia.
Benzoesan sodu- może powodować alergię. Dodawany do konserw i dżemów.
Orzeszki ziemne
Unikanie orzeszków jest bardziej istotne podczas karmienia piersią. Jednak ciężarne, u których w najbliższej rodzinie występowała atopia, alergia, egzema, astma lub katar sienny powinny odrzucić orzeszki ziemne już w okresie ciąży.
Produkty, które należy ograniczyć
Kofeina
Jest to substancja moczopędna i pobudzająca. Kofeina wypłukuje z organizmu witaminę B, C wapń, cynk oraz potas. Kobieta w ciąży może spożyć do 300mg kofeiny dziennie. Spożywanie większej ilości kofeiny może spowodować niską wagę urodzeniową dziecka, a nawet poronienie.
Tuńczyk
Jego spożycie należy ograniczyć do dwóch świeżych filetów albo czterech puszek tygodniowo, gdyż zawiera śladowe ilości rtęci.
Tłuste ryby
Aby uniknąć spożywania substancji zanieczyszczających w szkodliwych ilościach, ciężarna może zjeść tylko dwie porcje tłustych ryb tygodniowo.
Źródło:
Dr Rana Conway „Co jeść podczas ciąży”.
Dr Preeti Agrawal „Odkrywam macierzyństwo”.